Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

IDC: consolidatie op de cloud markt

20 aug 2020

De cloudmarkt blijft consolideren. Meer dan 35% van de wereldwijde markt is in handen van de vijf grootste public cloud service providers: Amazon Web Services, Microsoft, Salesforce.com, Google en Oracle. De wereldwijde markt voor public cloud services – inclusief Infrastructure as a Service (IaaS), Platform as a Service (PaaS) en Software as a Service (SaaS) – is met 26% gegroeid ten opzichte van 2019 tot een omzet van 223,4 miljard dollar.

Dit blijkt uit de Worldwide Semiannual Public Cloud Services Tracker van IDC. De markt voor public cloud services is sinds 2016 verdubbeld. Gedurende dezelfde periode zijn de investeringen in IaaS en PaaS bijna verdrievoudigd. De ontwikkeling is volgens IDC tekenend voor een toenemende afhankelijkheid van cloudinfrastructuur en -platformen. IDC verwacht dat investeringen in IaaS en PaaS sneller blijven groeien dan de totale cloudmarkt. Dit is vooral toe te schrijven aan een groeiende behoefte aan veerkracht, flexibiliteit en wendbaarheid van organisaties.

Economische onzekerheid
“De huidige economische onzekerheid vestigt de aandacht op de kernvoordelen van IaaS: een lage financiële investering, flexibiliteit voor het ondersteunen van een wendbare business en operationele veerkracht”, aldus Deepak Mohan, onderzoeksdirecteur Cloud Infrastructure Services bij IDC. “Kostenoptimalisatie en veerkracht van de business zijn de belangrijkste drijvers van IT-investeringen en IaaS-proposities zijn ontworpen om beide te bieden. De verstoring door COVID-19 versnelt de omarming van de cloud, waarbij zowel traditionele IT-organisaties als digitale service providers het gebruik van IaaS voor hun technologieplatformen vergroten.”

Het digitaliseren van processen krijgt prioriteit bij bedrijven in iedere sector. Dit vergroot de vraag naar zowel nieuwe applicaties als het hergebruik van bestaande applicaties”, licht Larry Carvalho, onderzoeksdirecteur PaaaS bij IDC, toe. “Moderne applicatieplatformen op basis van containers en een serverless aanpak leveren de benodigde tools voor ontwikkelaars om hieraan te voldoen. De groei in PaaS-omzet reflecteert de behoefte van organisaties aan tools om de ontwikkelingslevencyclus te versnellen en automatiseren.”

Grote verschillen tussen markten
IDC wijst op grote verschillende tussen de IaaS- en PaaS-markt en de SaaS-markt. Zo hebben Amazon Web Services en Microsoft op de IaaS- en PaaS-markt gezamenlijk ruim de helft van de markt in handen. Op de SaaS-markt zijn Salesforce en Microsoft marktleiders, maar is het verschil naar de concurrentie aanzienlijk minder groot.

Gerelateerd nieuws