Vraag naar tablets en PC’s stijgt

De PC- en tabletmarkt maakte in de eerste helft van 2020 een opleving door. Onder meer door meer de noodzaak vanuit huis te werken en onderwijs te volgen leidde tot meer vraag naar PC's en tablets. De markt groeit naar verwacht met 3,3% in 2020 naar 425,7 miljoen verscheepte PC's en tablets.

Dit blijkt uit cijfers van IDC. Het onderzoeksbureau wijst erop dat de markt voor PC's in 2019 eveneens een goed jaar hard. Dit was vooral toe te schrijven aan zakelijke upgrades nu de technische ondersteuning van Windows 7 wordt gestaakt. De pandemie van het COVID-19 virus zorgt dat de vraag naar PC's en tablets in de eerste helft van 2020 verder groeit, zowel in het zakelijke als consumentensegment. David Myhrer, research vice president voor IDC's Consumer Technology Strategy Service, vergelijkt de huidige vraag naar tablets en PC's met die tijdens reguliere feestdagen.

Oplevering zet niet door
De opleving is naar verwachting van korte duur. IDC voorspelt dat de markt in 2021 weer krimpt. Dit is onder meer toe te schrijven aan onzekerheid door de COVID-19 pandemie. Voor de langere termijn verwacht IDC dat de al langer zichtbare trend van krimp voortzet. De markt krimpt naar verwachting met 2,2% naar 389,6 miljoen verscheepte units in 2024.

"Scholen wereldwijd proberen notebooks in handen te krijgen voor studenten. De grote vraag, kortetermijntekorten aan componenten en algehele onzekerheid over het komende schooljaar zorgt dat veel scholen zoveel mogelijk units aanschaffen", zegt Jitesh Ubrani, research manager voor IDC's Worldwide Mobile Device Trackers. "Helaas betekenen deze extra uitgaven in 2020 dat veel scholen hun toekomstige budgetten hebben uitgegeven, wat bijdraagt aan dubbelcijferige krimp in het onderwijssegment in 2021 en 2022."

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.