Snel herstel van markt voor 5G-smartphones verwacht

280 miljoen 5G-smartphones worden dit jaar verscheept. De vraag naar smartphones in het algemeen loopt tegelijkertijd met 10,7% terug ten opzichte van 2019. De markt kan in 2021 echter een herstel van 9,9% verwachten, waarbij het aantal verscheepte smartphones oploopt tot 1,3 miljard stuks.

Dit voorspelt marktonderzoekers Canalys. "Wereldwijde verzendingen van smartphones herstellen in veel markten sneller dan de economie en de consumentenbestedingen in de retail", zegt Ben Stanton, senior analist bij Canalys. "Smartphonevendoren zetten in op nieuwe productlanceringen, online marketing en sales tijdens de periode na de lockdowns, wat sterke interesse bij consumenten opwekt voor de nieuwste gadgets. Het geleidelijk heropenen van fysieke winkels, verbeteren van de logistiek en productie leveren de noodzakelijke opleving op voor veel markten om tot een stabielere tweede helft van 2020 te komen. Met de feestdagen voor de boeg wordt 5G ongetwijfeld in de spotlight gezet."

Het aantal verscheepte smartphones in 2020 en 2021 (bron: Canalys)

Grote vraag vanuit China
Een belangrijke bijdrage aan de grote vraag naar 5G-smartphones is China. "Nadat Realme in september zijn V3 lanceerde, de eerste 5G-smartphone in China voor minder dan 150 dollar, is 5G officieel een feature voor instapmodellen smartphones geworden", aldus Shengtao Jin, analist bij Canalys. "Deze mijlpaal is drie maanden eerder dan verwacht bereikt en heeft een significant effect in andere regio's waar Chinese vendoren uitbreiden, zoals Zuidoost-Azië, EMEA en zelfs Latijns-Amerika."

"De schaalgrootte van de Chinese markt stelt vendoren in staat betaalbare 5G-smartphones in andere landen te lanceren, zelfs als 5G-infrastructuur in die markten nog niet volledig gereed is. Naar verwachting is in 2021 bijna 60% van de verscheepte 5G-smartphones goedkoper dan 400 dollar, terwijl de marktpenetratie van 5G in China in de komende twaalf maanden de 83% bereikt."

Gebruikers wachten op iPhone met 5G
Europa is de op twee na grootste regio wat betreft 5G-penetratie in 2020 en 2021. Zowel China als Noord-Amerika gaan de regio voor. "Redelijk agressief geprijsde 5G-apparaten zijn al beschikbaar in Europa, zoals de Motorola G 5G Plus en de Xiaomi Mi 10 Lite 5G. Met veel Apple-gerichte markten zoals het Verenigd Koninkrijk is er echter een grote groep gebruikers bereid te wachten op een iPhone met 5G. Een andere bron van zorgen voor mobiele operators in Europa is de aanhoudende onzekerheid omtrent Huawei, nu het ernaar uitziet dat beperkingen in diens leveranciersketen potentiële volumes beperken. Lang werd verwacht dat Huawei een grote rol zou spelen in de omarming van 5G-smartphones. Andere merken zoals Xiaomi, Oppo en TCL positioneren zichzelf al om in eventuele gaten te springen", zegt Stanton.

De gemiddelde verkoopprijs van 5G-modellen ook in Europa daalt naar verwachting de komende tijd. Door het grote marktaandeel van Apple en Samsung gaat deze daling echter wel langzamer dan in China. Naar verwachting bedraagt de gemiddelde verkoopprijs van 5G-smartphones in Europa in 2021 765 dollar en in 2024 447 dollar.

Het aantal verscheepte smartphones in 2020 en 2021 (bron: Canalys)

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.