Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Computable nomineert Hessel Dikkers (NS) voor CxO van het Jaar

11 sep 2020

Hessel Dikkers, CIO Nederlandse Spoorwegen, is door de ICT-vaktitel Computable genomineerd binnen de Computable Awards 2020 in de categorie CxO. Een groep van experts heeft de 26 voordrachten in de categorie CxO beoordeeld. Hun oordeel vormde de basis van waaruit de algemene jury de tien genomineerden heeft bepaald. Hessel Dikkers is als BTG-lid is onder meer voorzitter van de jury voor verkiezing van de ICT/Telecom Manager van het Jaar.

BTG-leden kunnen op Dikkers stemmen via deze link.

De genomineerden zijn, naast Dikkers, Frank Groenewegen van Fox-IT, Paskal van Lomm van Duxxie, Maarten van Montfoort van Solimas, Phill Robinson van Exact, Roel Sijstermans van het Nederlands Kanker Instituut, Lotte de Bruijn van NLdigital en Seger Theuns van Mybrand. De laatste twee nominaties gaan naar directeuren die inmiddels hun organisatie hebben verlaten. Deze nominaties zijn voor Patrick Dekker, die voorheen bij USoft de scepter zwaaide, en Pim van der Feltz, die Google in Nederland groot heeft gemaakt. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens een spectaculaire show op 24 november.
Een groep van in totaal 25 Computable-experts heeft de 26 voordrachten in de categorie CxO digitaal beoordeeld. Hun oordeel vormde de basis van waaruit de algemene jury van de Computable Awards 2020 de tien genomineerden heeft bepaald. Dit juryteam bestaat uit Artie Debidien, Stijn Grove, Bart van der Mark, Ruud Mulder en Fred Streefland. De voordrachten zijn beoordeeld op de verandering die deze directeur teweeg heeft gebracht en het effect van de verandering op klanten, de business en/of positie in de markt.

Onderbouwing

De onderbouwing voor Hessel Dikkers is als volgt: Bij de Nederlandse Spoorwegen (NS) heeft elke werknemer te maken met digitalisering en datagebruik. IT dringt steeds meer door in de basisprocessen van het spoorbedrijf. Het versterken van het eigenaarschap van digitaal en data is speerpunt van de transformatie die NS doormaakt. Hessel Dikkers is als CIO eindverantwoordelijk voor alle IT bij NS, en dus voor deze digitale transformatie. Hij klaart deze klus met 1.400 medewerkers, van wie er vijfhonderd extern worden ingehuurd. Voor de algemene jury van de Computable Awards 2020 reden om Hessel Dikkers te nomineren in de categorie CxO.
Werken bij NS is heel sterk aan het veranderen. De scheiding tussen IT en business vervaagt en digitaal wordt meer en meer een onderdeel van het dna van het bedrijf. De treinen worden steeds digitaler en het onderhoud vindt plaats op basis van predictive maintenance. Alle treinen zijn uitgerust met sensoren die continu data versturen over de toestand van de verschillende fysieke componenten. Ook op de stations zelf heeft de digitalisering enorme gevolgen. Zo worden er voor inspecties drones ingezet en met artificial intelligentie wordt gezocht naar afwijkingen, zoals scheuren of plassen.

Om dit alles in goede banen te leiden heeft Hessel Dikkers onder meer datakampioenen aangesteld, die verantwoordelijk zijn om voor bepaalde onderdelen en functies anderen te helpen bij het maken van die omslag. Daarnaast laat Dikkers aan de hand van quick wins zien dat met data mooie dingen te realiseren zijn. Door bijvoorbeeld met data inzichtelijk te maken waarom treinen aan de kant staan, gaan de planners op een andere manier kijken naar hun eigen processen en kan NS treinen efficiënter inzetten.
Hetzelfde geldt voor predictive maintenance. Hoe meer data NS uit de treinen krijgt, hoe beter het trends ziet in de oorzaken van bepaalde defecten. Dat is waardevolle informatie voor de engineeringafdeling. Een mooi voorbeeld is ook de zitplaatszoeker, waarmee reizigers realtime kunnen zien of de kans op vrije plaatsen voor- of achterin de trein het grootst is. Dat kan NS vrij nauwkeurig voorspellen door een combinatie van onder meer sensoren die meten hoe zwaar een treinstel is, check in/check out-gegevens en dienstregelingsinformatie.

Gerelateerd nieuws