Uitrol van 5G zet door ondanks lagere telecomuitgaven in meeste welvarende landen

De telecomomzet is in de meeste welvarende landen met 4 tot 8% teruggelopen tot de COVID-19 pandemie. De krimp is in deze landen gelijk aan ongeveer de helft van de daling in het Bruto Binnenlands Product (BBP) sinds het begin van 2020. De uitrol van 5G-netwerken zet tegelijkertijd door.

Dit blijkt uit een analyse van GSMA Intelligence van de wereldwijde mobiele trends, op basis waarvan het rapport Global Mobile Trends is opgesteld. Vier factoren dragen bij aan de impact van de COVID-19 pandemie op de telecomomzet:

 • Minder roaming door fors minder internationale reizen
 • Uitdagingen voor bedrijven
 • Minder smartphone-upgrades door winkelsluitingen
 • Algemene druk op de consumentenuitgaven, met name in het prepaid segment.

Tegelijkertijd is het dataverbruik fors gestegen, in sommige gevallen met 50 tot 100%. Dit is vooral toe te schrijven aan een toename van communicatie tussen thuiswerkers via onder meer video- en spraakgesprekken en meer vraag naar entertainment thuis.

Uitrol van 5G gaat door
Hoewel de uitrol van 5G-netwerken door de pandemie in eerste instantie terugliep, zijn de activiteiten op dit gebied hersteld. 113 mobiele operators in 48 landen wereldwijd hebben inmiddels een 5G-netwerk gelanceerd. GSMA verwacht dat operators 80% van de CAPEX van de sector de komende vijf jaar in 5G-netwerken investeren.

20% van de wereldwijde mobiele verbindingen loopt naar verwachting in 2025 via 5G-netwerken. De Verenigde Staten, China, Zuid-Korea, de Golfstaten, Australië en delen van Europa gaan hierbij aan de leiding.

Maakindustrie is afzetmarkt met meeste potentie
Op de zakelijke markt zien operators de maakindustrie als de afzetmarkt die de meeste potentie biedt. Zo kunnen maakbedrijven profiteren van onder meer een combinatie van Internet of Things, cloud en private netwerken.

De vooruitzichten voor 2021 zijn in belangrijke mate afhankelijk van economische herstel na de pandemie. De blijvende daling van verkoopprijzen van 5G-smartphones dragen echter bij aan een positief vooruitzicht.

Meer informatie is hier beschikbaar.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.