Overheden vergroten investeringen in apparaten en software in reactie op COVID-19 pandemie

Overheden wereldwijd geven dit jaar naar verwachting in totaal 483 miljard dollar uit aan IT. Dit is 5,1 procent meer dan in 2020. Onder meer in apparaten en software wordt meer geïnvesteerd. Een belangrijke motivatie hiervoor is de COVID-19 pandemie.

Dit voorspelt onderzoeksbureau Gartner. Overheidsorganisaties staan voor de uitdaging op de juiste wijze in te grijpen om de COVID-19 pandemie in juiste banen te leiden. "Openbare gezondheid- en veiligheidsmaatregelen zoals het vaccineren van burgers zijn van cruciaal belang. Dit dwingt overheden tot het versnellen van hun digitale transformatie", meldt Irma Fabular, senior research director bij Gartner.

Softwarebestedingen stijgen het snelst
De investeringen in software stijgen in 2021 naar verwachting het snelst. "Overheden innoveren met een hoger tempo door het omarmen van commercieel beschikbare oplossingen voor operationele en missiekritieke behoeften", aldus Fabular. "We zien innovatief gebruik van technologie en data voor het beheren van en reageren op de pandemie, evenals het bieden van financiële en humanitaire ondersteuning."

Doordat overheidsorganisaties werken op afstand en hyperconnected publieke dienstverlening blijven omarmen, nemen de investeringen in apparaten naar verwachting met 5,6% toe in 2021. In 2020 noteerde dit segment nog een groei van 1,6%.

'Zwakke plekken worden zichtbaar'
"De COVID-19 pandemie maakt zwakke plekken zichtbaar in het vermogen van overheidsorganisaties om snel te reageren, schalen en essentiële dienstverlening veilig te stellen", zegt Fabular. "Lessen die getrokken worden uit de reactie van overheidsorganisaties zijn een stimulans voor het vergroten van de veerkracht en bouwen van een sterkere toekomst voor hun burgers en bedrijven."

Petra Claessen, directeur BTG/TGG: "Digitaal speelt in de COVID-19 pandemie en de nasleep daarvan een cruciale rol. Niet alleen met het oog op de fors gestegen hoeveelheid thuiswerkers, maar ook voor het ondersteunen van bedrijven en burgers. Het is dan ook goed om te zien overheden wereldwijd digitale transformatie omarmen om optimaal te kunnen reageren op de pandemie."

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.