Gartner: Bedrijven zetten in op de public cloud

Bedrijven en organisaties wereldwijd zetten in op de public cloud. De wereldwijde investeringen in public cloud-diensten stijgen in 2021 tot 332,3 miljard dollar. De groei komt neer op een stijging van 23,1% ten opzichte van 270 miljard dollar in 2020.

Dit blijkt uit cijfers van Gartner. "De gebeurtenissen afgelopen jaar stelden CIO's in staat tot het overwinnen van weerstand tegen het verhuizen van kritieke workloads van on-premises naar de cloud", aldus Sid Nag, research vice president bij Gartner. De groeiende populariteit van de public cloud is echter niet alleen toe te schrijven aan de COVID-19 pandemie; ook zonder de pandemie zou de vraag naar traditionele datacenters volgens Gartner zijn gedaald.

Opkomende technologieën worden mainstream
Containerisatie, virtualisatie en edge computing zijn opkomende technologieën die steeds meer mainstream worden. Dit zorgt voor toenemende investeringen in de cloud.

De vraagt naar Software-as-a-Service (SaaS) is het grootst. Met 122,6 miljard dollar is dit in 2021 het grootste marktsegment. Infrastructure-as-a-Service (IaaS) en Desktop-as-a-Service (DaaS) maken echter met respectievelijk 38,5% en 67,7% de grootste groei door. Onder meer de blijvende druk op CIO's mobiele werknemers te ondersteunen draagt hieraan bij.

"Het is belangrijk op te merken dat het gebruik en de omarming van de cloud waar grote bedrijven tijdens de huidige crisis van profiteren niet hetzelfde blijft de komende jaren", aldus Nag. "Het ontwikkelt zich van toepassingen zoals infrastructuur en applicatiemigratie naar use cases die technologieën combineren als kunstmatige intelligentie, het Internet of Things, 5G en meer."

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.