5G-proeftuin van 5Groningen met twee jaar verlengd

De 5G-proeftuin van 5Groningen wordt met een periode van twee jaar verlengd. Een convenant is door de elf partners van 5Groningen ondertekend, waarmee zij zich ook de komende twee jaar verbinden aan 5Groningen. Ook de samenwerking met de European Space Agency (ESA) wordt voortgezet.

Het initiatief maakt op zijn website bekend van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) heeft uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) een bijdrage van ruim €700.000,- te ontvangen. De Economic Board Groningen en Nationaal Programma Groningen dragen beide €500.000,- bij aan de voortzetting van het programma. Vanuit het Nationaal Programma Groningen wordt €700.000 subsidiegeld gesteld. Dit laatste bedrag is bedoeld voor mkb-ondernemers in de provincie Groningen die innovaties met 5G willen testen in de 5G-proeftuin.

5G-toepassingen testen
De 5G-proeftuin bestaat sinds 2016 en beschikt over een 5G Lab op het Zernike-terrein in Groningen evenals een indoor testlocatie in Hoogezand. In de proeftuin testen ondernemers en non-profitorganisaties 5G-toepassingen.

In de proeftuin van 5Groningen zijn meer dan 30 pilotprojecten met innovaties uitgevoerd in combinatie met 5G en 15 mkb-bedrijven hebben innovatiesubsidie ontvangen. Denk hierbij aan een noodknop waarmee met behulp van 5G-technologie op ieder moment en vanaf iedere locatie hulp kan worden ingeroepen. Andere voorbeelden zijn sensoren die in realtime de waterkwaliteit meten en nieuwe technologieën voor precisielandbouw.

Belangrijke bijdrage aan innovatie
"5Groningen zet zijn activiteiten nog zeker twee jaar door. Goed nieuws, want 5G levert een belangrijke bijdrage aan innovatie in Nederland. 5Groningen levert met haar 5G-proeftuin een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling en omarming van 5G. BTG feliciteert 5Groningen dan ook met deze verlenging", aldus Petra Claessen, directeur BTG/TGG.

Foto tijdens BTG on tour, december 2019

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.