KPN houdt binnenklimaat in vergaderruimtes op peil met LoRa-gebaseerde CO2-sensoren

KPN plaatst 500 CO2-sensoren in vergaderruimtes van haar panden. Met behulp van de op LoRa-gebaseerde sensoren houdt het bedrijf het binnenklimaat in de ruimten schoon en veilig. Een goed voorbeeld van de toegevoegde waarde die het Internet of Things (IoT) kan bieden, onder meer bij het bestrijden van de verspreiding van het COVID-19 virus.

Naast het houden van 1,5 meter afstand, handen wassen en testen en thuisblijven bij klachten is ventileren een belangrijke maatregel in de strijd tegen het COVID-19 virus. De sensoren die KPN ophangt in haar vergaderruimtes dragen hieraan bij. Het gaat om slimme sensoren, verwerkt in een kastje zo groot als een stopcontact. Deze kunnen zonder stekker of wifi-verbinding in een ruimte worden geplaatst.

Inzichtelijk via dashboard
De sensor meet het CO2-gehalte in een ruimte. Blijkt deze te hoog? Dan moet een raam worden geopend of moet de ruimte worden verlaten. Ook andere waarden worden door de sensoren gemeten. Zo wordt onder meer de aanwezigheid van mensen in ruimten in kaart gebracht. Alle meetwaarden zijn toegankelijk via een dashboard.

De sensoren zin verbonden met het IoT en LoRa-netwerk van KPN. LoRa staat voor Long Range, Low Power. Het gaat om een landelijk dekkend netwerk dat speciaal is ontwikkeld voor de uitwisseling van kleine hoeveelheden informatie tussen objecten en systemen. Een LoRa-module kan meerdere jaren data versturen op slechts een tweetal batterijen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.