3,2 miljard 5G-verbindingen in gebruik in 2026

Het aantal 5G-verbindingen komt wereldwijd in 2026 uit op 3,2 miljard. Dat is een groei van 940 procent versus de 310 miljoen connecties in 2021, aldus Juniper Research. Operators gaan de investeringen in stand-alone 5G-netwerken versnellen om hun diensten zo goed mogelijk te positioneren en zo toekomstige capaciteit te beheren.

Stand-alone 5G netwerken maken geen gebruik meer van een 4G-backbone. Daardoor kunnen zij ook gebruik maken van next generation technologieën, zoals tools voor netwerkorkestratie, om operators in staat te stellen omzet te genereren met data-intensieve use-cases. Voorbeelden zijn gezondheidszorg op afstand en mobiel gamen.

Automatisering netwerkorkestratie topprioriteit
De nieuwe studie, 5G Monetisation: Business Models, Strategic Recommendations & Market Forecasts 2021-2026, onderstreept automatisering van netwerkorkestratietools als een topprioriteit voor operators bij het genereren van inkomsten met 5G-services. Met deze tools kunnen operators netwerkomstandigheden aanpassen op basis van AI-analyse van verkeer; het verstrekken van meer bandbreedte aan verbindingen die dit nodig hebben, en het handhaven van de serviceprestaties.

Het rapport schetst dat de gemiddelde opbrengst per 5G-smartphoneverbinding wereldwijd zal dalen van 29 dollar in 2021 naar 17 dollar in 2026. Dat heeft aanzienlijke gevolgen voor de inkomsten van operators. Om deze daling te beperken, raadt Juniper operators aan om gebruik te maken van orkestratietools. Zo kunnen ze de hoogste doorvoer en laagste latentie van een netwerk behouden voor verbindingen die dit nodig hebben. Door het in rekening brengen van een toeslag voor deze geprioriteerde verbindingen ten opzichte van andere 5G-verbindingen kunnen zij de dalende gemiddelde inkomsten vertragen.

Azië-Pacific 2 miljard verbindingen tegen 2026
Uit het rapport blijkt dat tegen 2026 meer dan 60 procent van de wereldwijde 5G-verbindingen zich in de regio Azië-Pacific zal bevinden. Technologie voor netwerkorkestratie zal, naast mmWave-frequenties die data-intensieve 5G-diensten mogelijk maken, een belangrijke drijfveer zijn bij het creëren van een ecosysteem in deze regio dat mobiele abonnees in staat stelt gebruik te maken van 5G-netwerken voor opkomende mobiele diensten, terwijl de netwerkprestaties behouden blijven.

“Operators in China, Japan en Zuid-Korea hebben allemaal lagere abonnementskosten geïmplementeerd” stelt rapport co-auteur Dave Bowie. “Dat heeft de acceptatie van 5G versneld, waardoor deze abonnees nieuwe diensten kunnen verkennen die 5G-connectiviteit vereisen.”

"Met een stijging van maar liefst 940 procent in slechts vijf jaar tijd groeit de omarming van 5G zeer snel. De groei wordt onder meer gedreven door de versnelling van investeringen vanuit operators. Een goede ontwikkeling die data-intensieve use-cases en innovatie kan ondersteunen!", zegt Petra Claessen, directeur BTG/TGG.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.