Snelle stijging van aantal vacatures in IT-branche

Het gaat de goede kant op met de economie. Nederlandse werkgevers zien de arbeidsmarkt weer aantrekken. Er is dan ook een grote stijging te zien in het aantal openstaande IT-vacatures. Het vele thuiswerken leidt er onder meer toe dat beveiliging van netwerken belangrijker dan ooit is geworden.

Dat blijkt uit de IT-arbeidsmarktrapportage van Experis iSense. “We merken dat consumenten en het bedrijfsleven door de coronacrisis nog meer de behoefte hebben gekregen om te digitaliseren. Vanaf januari is er een explosief herstel in het aantal vacatures te zien. De verwachting is dan ook dat dit in 2021 nog verder zal blijven groeien”, zegt Marco Berkhout, managing director van Experis iSense.

Enorme piek vanaf januari 2021
Vanaf januari 2021 is er een enorme piek te zien in het aantal vacatures die doorzet in het tweede kwartaal van dit jaar. Uit onze data blijkt dat het aantal IT-vacatures in het eerste kwartaal van 2021 uitkomt op 103.08. Dat is 65,90 procent meer dan in 2020 en zelfs 67,44 procent meer dan in 2019.

Vergeleken met het eerste kwartaal van 2021 zien we bij alle functiegroepen een stijging sinds de coronacrisis is gestart. De grootste fluctuatie vindt plaats bij de webtechnici. Opvallend is dat in het tweede kwartaal van dit jaar in alle functiegroepen een daling te zien is van gemiddeld -2,12%. Onder meer bij de functieprofielen van databanken netwerkspecialisten is het meest stabiel gebleven.

Meeste herstel in Limburg en Drenthe
Als we het tweede kwartaal van 2021 vergelijken met hetzelfde kwartaal vorig jaar, zien we een grote toename in Limburg (+88,34%) en Drenthe (+65,43%). Deze provincies lieten in 2020 de sterkste daling zien in IT-vacatures. De positieve resultaten liggen in lijn met de huidige aantrekking van de ICT-arbeidsmarkt. In de provincies Zuid-Holland (+9,88%) en Friesland (7,48%) zijn de cijfers het minst gestegen. Deze provincies zijn het afgelopen jaar minder hard geraakt door de coronacrisis vergeleken met de andere provincies, waardoor er weinig herstel benodigd is.

Petra Claessen, directeur BTG/TGG: "Het groeiende aantal vacatures in de IT-branche is een duidelijk teken van het herstel van de economie en de arbeidsmarkt. Door het noodgedwongen moeten thuiswerken van de afgelopen maanden is de kritieke rol van IT en digitale infrastructuur nog duidelijker geworden. Onder meer beveiliging is hierbij van cruciaal belang."

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.