Cellnex faciliteert innovatieve digitalisering Groningen Seaports met private LTE netwerk

Cellnex, Europa’s grootste onafhankelijke telecommunicatie infrastructuur provider, en Groningen Seaports, beheerder van de haven van Delfzijl en de Eemshaven en aangrenzende industrieterreinen, zijn een samenwerking aangegaan om de innovatieve digitaliseringstrategie van Groningen Seaports verder uit te rollen. Een private LTE (4G) netwerk vormt hierbij de basis voor een scala aan nieuwe toepassingen die een duurzamere en efficiëntere dienstverlening mogelijk maken.

De energie- en datasector in de Eemshaven is van internationaal belang. De chemie- en recycling-industrie in Delfzijl wordt steeds meer biobased. En door de krachtige verbinding van Energy- en Dataport Eemshaven met het Biobased chemie- en recyclecluster in Delfzijl, wordt samen één efficiënt en concurrerend groen havencomplex gevormd.

Smart Shipping en IoT-toepassingen
De digitaliseringstrategie van Groningen Seaports is gericht op innovatie. Hierbij ligt de focus op nieuwe ontwikkelingen zoals Smart Shipping en IoT-toepassingen, efficiënter assetmanagement en fysieke veiligheid danwel cybersecurity. Henk Zwetsloot, Manager Digital Innovation: "Voor het implementeren van nieuwe (IoT) toepassingen is een robuuste en schaalbare communicatie-infrastructuur onmisbaar. Ons huidige netwerk is qua dekking niet overal optimaal. Hierdoor liepen we tegen een aantal beperkingen aan. Een private LTE netwerk biedt gegarandeerde prestaties waardoor de continuïteit gewaarborgd is. De keuze hiervoor was dan ook snel gemaakt."

Door de vergaande automatisering en robotisering worden kritische bedrijfsprocessen steeds afhankelijker van hoogwaardige draadloze connectiviteit. Naast gegarandeerde performance biedt een private LTE netwerk nog een aantal andere voordelen. Zo is het low-latency netwerk zeer schaalbaar, draagt het bij aan het verhogen van het informatiebeveiligingsniveau, blijft de data on premise en levert het in veel gevallen ook een kostenvoordeel op.

Peilboot
De ontwikkelingen bij Groningen Seaports gaan razendsnel. Zo is er al getest met een peilboot die volledig autonoom, zonder bemanning, door de haven vaart en continue realtime peilinformatie doorgeeft. Ook wordt er fors ingezet op het hergebruik van energie en de inzet van waterstof, waarbij al verbluffende resultaten geboekt zijn. Henk Zwetsloot vervolgt: "Met behulp van sensoren kunnen we ervoor zorgen dat data steeds betrouwbaarder worden. Door deze informatie via een dataplatform beschikbaar te stellen, kunnen zowel de havens als de bedrijven in de gehele keten hun processen optimaliseren."

Betrouwbare connectiviteit is de basis voor verdere digitalisering en automatisering van vrijwel elk bedrijf. Cellnex biedt maatwerkoplossingen, waarbij zoveel mogelijk rekening gehouden wordt met reeds bestaande netwerken zoals WiFi of het netwerk van één of meerdere publieke providers. Henk Zwetsloot: "Het team van Cellnex is enorm deskundig. Het project bevindt zich op dit moment nog in een pilotfase en veel zaken moeten nog verder uitontwikkeld worden. Net als wij, zijn de mensen van Cellnex open minded en gericht op innovatie. Ze denken echt met ons mee, hoe we samen iets moois kunnen realiseren."

Robin Verlangen, Commercial Director bij Cellnex Netherlands, voegt hieraan toe: "Het motto van de Havenvisie 2030 van Groningen Seaports is: 'Economische Groei = Groen!’ We willen economische groei combineren met de ambitie om deze op een duurzame manier tot stand te brengen. Wij zijn verheugd en trots dat wij met onze connectiviteitsoplossingen een bijdrage kunnen leveren aan het realiseren hiervan!"

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.