NCSC: Geen grote impact op Nederland van digitale aanvallen gerelateerd aan Oekraïne

Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat digitale aanvallen gerelateerd aan de oorlog in Oekraïne serieuze gevolgen hebben voor de Nederlandse infrastructuur. Dit kan echter ook niet worden uitgesloten, dus waakzaamheid blijft geboden.

Dit meldt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), dat de situatie nauwgezet monitort. Het NCSC staat hierbij in contact met internationale partners en doelgroepen om informatie over mogelijke incidenten, dreigingen en maatregelen snel te kunnen duiden en delen. De oorlog in Oekraïne lijdt ook tot zorgen over eventuele cyberaanvallen. Het kan hierbij enerzijds gaan om gerichte aanvallen ter vergelding van bijvoorbeeld sancties, maar ook om aanvallen op bijvoorbeeld Oekraïense doelen die ook hinder opleveren voor Nederlandse infrastructuur.

'De situatie kan morgen anders zijn'
Het NCSC meldt op dit moment geen aanwijzingen te zien voor serieuze gevolgen van cyberaanvallen voor de Nederlandse infrastructuur. Het centrum benadrukt dat dit niet betekent dat het risico daarop niet meer bestaat. "De situatie kan morgen anders zijn; we sluiten aanvallen en eventuele gevolgen daarvan op Nederland niet uit. Daarom is het belangrijk dat u als organisatie waakzaam en alert blijft en goed voorbereid bent op een mogelijk incident", schrijft het NCSC op haar website.

Organisaties krijgen van het NCSC het advies hun algehele cyberweerbaarheid te vergroten. Hiervoor kunnen zij diverse basismaatregelen nemen, waarover hier meer informatie beschikbaar is. Ook adviseert het NCSC een stappenplan te volgen:

 • Identificeer of actualiseer uw te beschermen belangen aan de hand van uw organisatiedoelstellingen.
 • Neem kennis van de actuele dreigingen en bepaal welke gevolgen voor uw organisatie denkbaar zijn in relatie tot aantasting van uw te beschermen belangen.
 • Bepaal aan de hand van uw huidige maatregelen of de weerbaarheid van uw organisatie op het gewenste niveau is.
 • Bepaal welke aanvullende maatregelen haalbaar en van toegevoegde waarde zijn.

Meer informatie over dit stappenplan is hier beschikbaar.

Petra Claessen, CEO van BTG en BTG Services: "Het is goed nieuws dat Nederland vooralsnog geen grote impact ervaart van cyberaanvallen gerelateerd aan Oekraïne. Het NCSS waarschuwt tegelijkertijd echter niet te kunnen uitsluiten dat deze impact daadwerkelijk uitblijft. BTG roept haar achterban dan ook op waakzaam te blijven en hun algehele cyberweerbaarheid te vergroten. Hiervoor kunnen zij de basismaatregelen nemen die het NCSC deelt en het stappenplan volgen dat het centrum beschikbaar stelt. De digitale weerbaarheid nu vergroten kan in de toekomst veel schade voorkomen!"

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.