Europees Parlement stemt in met komst van universele oplader

De Europese markt krijgt een universele oplader voor kleine en middelgrote elektronische apparaten. Het Europees Parlement schaart zich achter een voorstel van de Europese Commissie hiervoor.

Het voorstel zorgt ervoor dat alle smartphones, tablets, koptelefoons en andere elektronische apparaten in de toekomst van een USB-C-poort moeten worden voorzien. De wetgeving is van toepassing op kleine en middelgrote elektronische apparaten van alle fabrikanten. Alleen voor apparaten die te klein zijn voor een dergelijke poort wordt een uitzondering gemaakt. Denk daarbij aan smartwatches.

Hoeveelheid elektronisch afval terugdringen
Een universele oplader biedt volgens het Europees Parlement diverse voordelen. Het gaat daarbij niet alleen om gebruiksgemak, maar ook om het terugdringen van elektronisch afval. Zo kunnen bestaande opladers worden gebruikt voor het opladen van een nieuw apparaat. Ook moeten gebruikers met minder opladers uit de voeten kunnen om dezelfde hoeveelheid apparaten op te laden.

Petra Claessen, CEO van BTG en BTG Services: "Met het oog op duurzaamheid en het tegengaan van verspilling is de komst van een universele oplader voor kleine en middelgrote elektronische apparaten in de Europese Unie (EU) goed nieuws. Bedrijven grossieren in veel gevallen in opladers en oplaadkabels. Indien alle kleine en middelgrote apparaten van dezelfde oplaadpoort voorzien zijn, kunnen bedrijven deze opladers hergebruiken. In veruit de meeste gevallen hebben zakelijke gebruikers dan ook geen behoefte aan nieuwe opladers. De komst van een universele oplader is dan ook positieve ontwikkeling, die het milieu kan ontlasten."

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.