Nederland met digitale vaardigheden koploper in EU

Nederland behoort koplopers in de Europese Unie als het gaat om digitale vaardigheden. Bijna 80 procent van de 16- tot 75-jarige Nederlanders had in 2021 digitale basisvaardigheden of meer dan digitale basisvaardigheden. In de Europese Unie ligt het gemiddelde op 54 procent. Dit is onder meer van belang met het oog op de toenemende digitalisering van onze samenleving en het bedrijfsleven.

Dit blijkt uit het onderzoek ‘ICT-gebruik van huishoudens en personen’ van het CBS en Eurostat. Digitale vaardigheden zijn in het onderzoek bepaald aan de hand van het aantal activiteiten op de volgende gebieden:

 • informatie en digitale geletterdheid,
 • online communicatie,
 • computers en online diensten,
 • privacybescherming
 • softwaregebruik.

Indien iemand ten minste één activiteit doet op op de gebieden informatie en communicatie en één of twee op de andere gebieden, beschikt deze persoon over meer dan digitale basisvaardigheden.

Nederland samen met Finland aan kop
Nederland is samen met Finland koplopers wat betreft digitale vaardigheden. In beide landen beschikt bijna 80 procent van de inwoners hierover. Nederland heeft hiermee het Europese doel voor digitalisering voor 2030 bijna bereikt. 80% van de EU-bevolking moet in dat jaar ten minste digitale basisvaardigheden hebben. Als het gaat om de groep inwoners met meer dan basisvaardigheden is Nederland met 52% koploper. Finland volgt met 48%.

Petra Claessen, CEO van BTG en BTG Services: "Digitale vaardigheden zijn in veel beroepen van cruciaal belang. Onder meer met het oog op de toenemende digitalisering en onmisbare rol die digitaal speelt bij het bedrijfsleven. Nederland gaat op dit gebied aan kop in de Europese Unie, iets waarvan Nederlandse bedrijven kunnen profiteren. Zo kunnen digitaal vaardige medewerkers sneller met innovaties aan de slag."

Meer informatie is hier beschikbaar.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.