Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Een smart building is beter af met een indoor mobiel netwerk.

24 mei 2022

Steeds meer gebouweigenaren en huurders overwegen om het bedrijfspand te transformeren naar een smart building, waardoor ze onder andere de kosten voor elektriciteit en energie significant kunnen verlagen en een betere en gezondere werkomgeving realiseren. Om het smart building concept optimaal te laten werken, is een indoor mobiel netwerk zeer gewenst.

Smart buildings, werken samen met sensoren die voortdurend metingen uitvoeren. Deze metingen zorgen voor data, die het achterliggende systeem autonoom beslissingen laat maken. Sensoren kunnen gemakkelijk vaststellen of ruimtes in een gebouw op een bepaalde dag wel of niet gebruikt zijn. De schoonmakers kunnen zo automatisch een notificatie ontvangen dat ze een bepaalde ruimte niet schoon te maken. Ook kunnen sensoren ervoor zorgen dat ongebruikte ruimtes niet worden verwarmd. Dit zorgt voor een significante verlaging voor de uitgaven voor bijvoorbeeld schoonmaken en energie. Op jaarbasis kunnen bedrijven op deze manier tot wel tien procent aan servicekosten besparen.

Smart building en 5G: veiliger en minder storingen

Voor het realiseren van een smart building zijn investeringen vereist, maar daar staat tegenover dat organisaties kunnen besparen op energie- en elektriciteitskosten. Het bedrijfspand moet worden voorzien van sensoren die zijn verbonden met een infrastructuur, die veelal in de cloud draait. De sensoren werken tegenwoordig ook via mobiele netwerken. Dat betekent dat ze draadloos, op allerlei plekken in het gebouw, inzetbaar zijn. Een sensor die werkt via 5G biedt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld wifi, uitgebreide beveiligingsmogelijkheden. Het is dan vrijwel onmogelijk om de datastroom af te tappen. Sensoren die werken via het wifi-netwerk gebruiken het ongelicenseerde spectrum. Iedereen mag zenden in deze band waardoor storingen gemakkelijker optreden. Het 5G-netwerk is namelijk ontworpen om veel sensoren in kleine gebieden te ontsluiten.

Om de sensoren die werken via het 5G-netwerk optimaal te laten functioneren is daarom een indoor mobiel netwerk, ook wel een Distributed Antenna System (DAS) geheten, vereist. De access points in de plafonds hebben via glasvezel een rechtstreekse verbinding met de netwerken van de ingekoppelde telecomproviders. Het mobiele signaal hoeft niet meer van buiten te komen. De sensoren zullen in combinatie met het smart building concept optimaal werken. Overigens profiteren de medewerkers en bezoekers in het gebouw ook van het indoor mobiel netwerk. Ze beschikken namelijk daarmee binnen het gebouw over een uitstekend mobiel bereik op hun smartphones.

Verminderde mobiele dekking door verduurzaming gebouwen

Een andere manier voor de gebouweigenaren en huurders om de kosten te verminderen is het verduurzamen van het pand. Ieder kantoorgebouw groter dan 100 m2 moet vanaf 1 januari 2023 minimaal over energielabel C beschikken. Veel bedrijven gaan daarom aan de slag met het implementeren van energiebesparende voorzieningen, zoals HR++ glas. Op jaarbasis realiseren bedrijven zo aanzienlijke besparingen op hun energierekening en daarnaast bewijzen ze het milieu een goede dienst. HR++ glas is voorzien van een coating en een isolerend gas tussen de glasplaten, waardoor het 2,5 keer beter isoleert dan standaard dubbel glas. Naast deze voordelen heeft HR++ glas een belangrijk nadeel: het vermindert de mobiele bereikbaarheid binnen gebouwen aanzienlijk. In het geval van HR++ glas heeft het mobiele signaal veel moeite het gebouw binnen te komen. Slechts een duizendste deel van het signaal gaat door de coating en bereikt het mobiele toestel en de rest wordt weerkaatst. Het mobiele toestel heeft echter te weinig zendvermogen om het signaal weer door het HR++ glas terug te zenden richting de zendmast. Het resultaat is uitermate slechte indoordekking met als gevolg dat er nauwelijks gebeld kan worden in het pand.

De oplossing hiervoor is een indoor mobiel netwerk, zoals eerder reeds vernoemd het Distributed Antenna System (DAS). Dit systeem zorgt ervoor dat alle medewerkers en bezoekers van het pand overal en altijd bereikbaar zijn op hun smartphone en/of tablet. Dit zien veel gebouweigenaren als een groot pluspunt, omdat de verhuurbaarheid van het bedrijfspand verbetert. Huurders hoeven zich geen zorgen meer te maken over gemiste oproepen of verbroken verbindingen en kunnen zich volledig focussen op hun core business.

Mocht u meer willen weten over de mogelijkheden van een indoor mobiel netwerk kijk dan eens op onze website www.binnenbereik.nl of neem contact op met g.debruijn@binnenbereik.nl

Gerelateerd nieuws