Toezichthouder geeft raadsleden extra informatie over AVG in handreiking

De Autoriteit Persoonsgegevens maakt een handreiking beschikbaar voor gemeenteraadsleden. De handreiking geeft uitleg over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Raadsleden kunnen met behulp van de handreiking gericht vragen stellen over gegevens die de gemeente over inwoners verstrekt.

Gemeenten verwerken allerlei persoonsgegevens van burgers. Deze gegevens zijn vaak gevoelig, bijvoorbeeld als zij betrekking hebben op iemands gezondheid. Ook kan het gaan om personen die afhankelijk zijn van een besluit van de gemeente. De handreiking die de Autoriteit Persoonsgegevens nu beschikbaar maakt helpt raadsleden op te komen voor de privacy van inwoners.

Drie basisvragen
De handreiking biedt houvast met drie basisvragen:

 • Wie is er verantwoordelijk voor de verwerking van de persoonsgegevens?
 • Waarom is het verzamelen en gebruiken van de gegevens noodzakelijk?
 • Hoe informeert de gemeente de inwoners over het gebruik van hun gegevens?

Petra Claessen, CEO van BTG en BTG Services: "De AVG biedt belangrijke waarborgen voor de privacy van burgers en de bescherming van hun gegevens. Raadsleden controleren het college van burgemeester en wethouders. Met behulp van de handreiking die de Autoriteit Persoonsgegevens nu deelt kunnen zij gericht scherpe vragen stellen over de gegevens over inwoners die een gemeente verwerkt. En zo de privacy van inwoners waarborgen."

De handreiking is hier beschikbaar.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.