Gartner: overheden geven meer uit aan IT, vooral XaaS wint terrein

De totale IT-uitgaven van overheden zullen in 2022 565,7 miljard dollar bedragen, 5 procent meer dan in 2021. Dat berekende Gartner. In 2023 komen de uitgaven volgens de analisten nog hoger uit: 606 miljard dollar. Volgens de marktonderzoeker wordt XaaS (de verzamelnaam voor as-a-service-diensten) een nieuw investeringsgebied, omdat overheden digitale transformatie-initiatieven opschalen.

"De afgelopen jaren van aanhoudende pandemische uitdagingen hebben een golf van digitale transformatie-activiteiten bij overheidsorganisaties over de hele wereld op gang gebracht", licht Daniel Snyder, directeur-analist bij Gartner, toe. "Overheden voeren innovatieve activiteiten uit door technologie te gebruiken om digitale diensten te stroomlijnen, automatiseringsprocessen te bevorderen en de ervaringen van burgers te ontwikkelen."

In 2022 zullen de IT-uitgaven van de overheid naar verwachting in bijna alle segmenten stijgen. Software zal volgens Gartner de sterkste groei tonen, met 10,4 procent naar 162,3 miljard dollar in 2022 en met nog eens 12,8 procent naar 183 miljard dollar in 2023. Overheden blijven investeren in kritieke applicatiesoftware die eindgebruikersinterfaces rechtstreeks ondersteunt. De uitgaven aan telecomdiensten zullen naar verwachting afnemen, omdat overheden minder dure legacy-systemen aanschaffen en vaker kiezen voor modellen van digitale dienstverlening.

XaaS

Anything-as-a-Service (XaaS) wint aan populariteit bij overheidsorganisaties omdat het een beter rendement op de investering oplevert en de IT-uitgaven in de loop van de tijd normaliseert, waardoor budgettering voor IT voorspelbaarder wordt, terwijl technische schulden worden vermeden. Gartner voorspelt dat tegen 2026 de meeste nieuwe IT-investeringen van overheidsinstanties zullen worden gedaan in XaaS-oplossingen.

“De pandemie versnelde de acceptatie van cloudoplossingen door de publieke sector”, aldus Snyder. "54 procent van de CIO's van de overheid die reageerden op de Gartner CIO-enquête van 2022, gaf aan dat ze verwachten in 2022 extra financiering toe te wijzen aan cloudplatforms, terwijl 35 procent de investeringen in legacy-infrastructuur en datacentertechnologieën zal verminderen."
Met de voortdurende talentuitdagingen waarmee organisaties worden geconfronteerd, maakt XaaS het voor overheidsorganisaties gemakkelijker om het juiste talent te vinden, merkt Gartner. XaaS-leveringsmodellen vereisen verschillende interne IT-vaardigheden en stellen minder eisen aan de organisatie om opkomende IT-vaardigheden te ontwikkelen of te verwerven, die vaak moeilijk te vinden en te betalen zijn.

“Ook wij zien dat overheden steeds meer voor as-a-service-modellen kiezen”, zegt Petra Claessen, CEO BTG en BTG Services. “Dat is een goede ontwikkeling, omdat ze daarmee schaalbaarder en flexibeler kunnen zijn. Maar het is geen eenvoudige overstap en er zijn ook uitdagingen. Verschillende overheden, zoals gemeentes en ministeries, zijn lid van BTG omdat ze bij ons de kennis, ervaring en ondersteuning vinden voor dit soort transities.”

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.