Dit jaar al meer dan een miljard 5G-abonnementen

Het aantal wereldwijd actieve 5G-abonnementen zal in 2022 de grens van 1 miljard overschrijden, zo verwacht telecomleverancier Ericsson. Vooral in China en Noord-Amerika komen er veel abonnementen bij.

Door een zwakkere wereldeconomie en onzekerheden vanwege de Russische invasie van Oekraïne ligt de schatting van Ericsson ongeveer 100 miljoen lager dan dat anders het geval zou zijn geweest.

Terwijl het aantal 5G-abonnementen in het eerste kwartaal met 70 miljoen groeide tot ongeveer 620 miljoen, groeide het aantal 4G-abonnees met eveneens 70 miljoen tot ongeveer 4,9 miljard. 5G-netwerken bieden veel hogere snelheden dan 4G/LTE en kunnen veel meer devices met elkaar verbinden. Dat moet onder meer massaal gebruik van IoT-devices zoals sensors en drones mogelijk maken, maar ook autonoom rijden bevorderen.

4G groeit ook nog

Ericsson denkt dat het totaal aantal 5G-abonnementen in 2027 naar schatting 4,4 miljard zal bedragen. De groei van het aantal 4G-gebruikers zal naar verwachting dit jaar een piek bereiken en vervolgens afnemen naarmate abonnees migreren naar 5G, aldus het halfjaarlijkse rapport. Ericsson had in het vorige rapport nog de verwachting uitgesproken dat het aantal 4G-abonnementen vorig jaar zou pieken. Als het aantal 5G-abonnees dit jaar inderdaad op 1 miljard uitkomt, zou het deze grens twee jaar eerder bereiken dan 4G, dat tien jaar na de lancering op 1 miljard abonnees uitkwam.

In Nederland vond de 5G-veiling in juli 2020 plaats, waarna KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo hun landelijke mobiele netwerken lanceerden. De veiling van de 3,5GHz-band staat op de planning, maar is afhankelijk van de verhuizing van Inmarsat. Dit bedrijf verzet zich hier juridisch tegen. Voor het gebruik van de 26GHz-band zijn nog geen plannen.

“BTG is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van 5G, omdat wij heel sterk geloven in de voordelen ervan”, zegt Petra Claessen, CEO BTG en BTG Services. “Het is goed om te merken dat de wereldwijde uitrol succesvol verloopt. Als Nederlandse bedrijven willen profiteren van 5G, dan zijn wij als branchevereniging uitstekend in staat ze te helpen.”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.