Volop kennis en inspiratie tijdens BTG Business Event ‘Building Bridges in a Connected Society’

Inspirerende presentaties van Jeroen Dijsselbloem en topsporter Gregory Sedoc, interessante gesprekken over onder meer smart cities en verbinding met young professionals, de presentatie van de door BTG geïnitieerde ICT Development Index 2022 en als smaakmaker de aanwezigheid van robothond Spot. Zomaar wat hoogtepunten van een kwalitatief hoogwaardig BTG Business event, gisteren in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Petra Claessen, CEO van BTG en BTG Services sprak na afloop van een zeer geslaagd event. “We hadden een goede opkomst en een mooi programma met veel inhoud en inspiratie. Ook met deze bijeenkomst maakt de BTG haar jaarthema meer dan waar; building bridges in a connected society.”

Voorzitter Eric Reij en CEO BTG en BTG Services Petra Cleassen openden de middag, samen met host Danny Frietman. Petra Claessen neemt de bezoekers kort mee door alle activiteiten waar BTG afgelopen half jaar bij betrokken is geweest. Aansluitend is de presentatie van de nieuwe corporate video van BTG, waarin klanten en solution partners vertellen over de rol van BTG in de markt.

Voormalig topsporter en tv-presentator Gregory Sedoc gaat hierna dieper in op de overeenkomsten tussen BTG en topsport. En neemt de aanwezigen mee in een boeiend verhaal over de weg naar de top en hoe hij daar is gebleven. Interessant om te zien welke grote rol data oftewel kennis je kan helpen om een winnaar te worden

ICT Development Index

Vervolgens is het woord aan Pieter Paul Verheggen van Motivaction, die de resultaten presenteert van de derde editie ICT Development Index 2022. “Uit de resultaten blijkt dat we in onzekere tijden leven. Een paar opvallende punten; Young professionals zijn relatief positiever over de nabije toekomst, ook als het om groei en investeringen gaat. Ook zien we dat het MKB op een aantal punten achterblijft. Het lijkt alsof er een tweedeling ontstaat waarbij het MKB minder innovatief is dan grotere organisaties.” Verder blijkt uit het onderzoek dat de aandacht voor cybersecurity en privacy het grootst is. En aan de andere kant de impact van maatschappelijke vraagstukken nog beperkt.

Goede balans

Hierna volgt een discussie over de Battle on talent, met Hendrika Willemse (She in IT), Viktor Bos (TechConnect), Burcu Kuzlak (Gemeente Amsterdam) en Petra Claessen. Hendrika stelt daarbij dat het belangrijk is de balans te vinden tussen wat de markt wil en wat de Young Professional wil. Petra Claessen geeft aan dat het opleiden en laten instromen van jong talent in de IT een van de speerpunten is van BTG.

Eric Dansereau van startup Aircision weet de zaal voor de pauze te boeien met de ontwikkeling van een nieuwe technologie, om goedkoper internet te kunnen bieden aan de circa 4 miljard mensen in de wereld die het nu nog zonder internet moeten stellen. Onlangs is een test met TNO, waarbij 10 Gbps over 2,5 km werd gestraald, succesvol afgesloten. De volgende stap is om een stabiele verbinding op te kunnen bouwen van 100 Gbps en dan het liefst over afstanden als 10 km.

Duurzaamheid centraal

Na de pauze staan diverse best practices centraal en gaat Danny Frietman in gesprek met enkele experts, zoals Constance Buyne, aanjager start-ups en scale ups afdeling economische zaken bij de gemeente Almere. En ook met Henk van Raan, CTO Johan Cruijf Arena. Niet alleen heeft hij de afgelopen 15 jaar de Arena smart gemaakt, hij is heel erg met duurzaamheid bezig. Zijn droom is het om in 2030 energiepositief te zijn. Inmiddels is dat nu ook ambitie van de Arena.

Martijn Hendriks is App coördinator en Projectmanager Digitale interactie bij de Belastingdienst én winnaar van de BTG Award voor ICT/Telecommanager van het jaar 2021. Hij heeft een boeiende presentatie over de manier waarop de Belastingdienst het haar klanten makkelijk wil maken met de inzet van apps. “Centraal “daarbij staat het zoeken naar de sweetspot tussen gebruikersgemak en onze business doelen.

Maria Genova publiceert veel over hackers, security en privacy. Ze boeit de aanwezigen met een quiz hierover. Zo blijkt bijvoorbeeld dat voor een wachtwoord een lange zin beter is dan een korte met hoofdletters, tekens en cijfers.

Vervolgens gaat alle aandacht uit naar de entree van robotbond Spot, begeleid door trendwatcher Lieke Lamb. Spot wordt door de TU Delft ingezet voor boeiende business cases.

Keynote

Keynote Jeroen Dijsselbloem sluit de presentaties af in een boeiend betoog, met name over zijn rol als voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Hij komt met voorbeelden in het kader van digitale veiligheid, waar de Onderzoeksraad uitgebreid over heeft gerapporteerd, ook voorzien van adviezen. Zoals het Citrix lek in 2019 en daarvoor DigiNotar. Bewustwording en het bewaken van goede procedures rond digitale veiligheid zijn essentieel en nog redelijk onderontwikkeld. Daar is nog veel werk te doen, stelt hij vast.

Petra Claessen sluit de dag af met een presentatie over de activiteiten die BTG voor het najaar op de planning heeft staan. Tijdens het walking dinner na afloop konden de bezoekers nog napraten over de boeiende middag en genieten van heerlijke hapjes.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.