Bijna 700 locaties bieden toegang tot wifi via publicroam

publicroam is inmiddels op bijna 700 locaties in Nederland beschikbaar. Via publicroam kunnen bedrijven bezoekers veilig en automatisch toegang bieden tot hun gast-wifi-netwerk. Gebruikers melden zich één keer aan, waarna zij automatisch worden verbonden met publicroam-netwerken.

Dit maakt mede-oprichter van publicroam Paul Francissen bekend aan SIDN. Francissen richtte publicroam in 2018 samen met Ted Dinklo op. Met als missie internetgebruikers op alle openbare locaties in Nederland veilig, privacyvriendelijk en automatisch met wifi te kunnen verbinden. publicroam is een privacyvriendelijk alternatief voor openbare wifinetwerken. Onder meer veel gemeenten bieden publicroam aan. Denk echter ook aan bedrijven als Axians en de Port of Rotterdam, en het platform voor de InformatieSamenleving ECP.

Beschikbaar in 200 bibliotheekvestigingen
Zo is publicroam inmiddels beschikbaar in meer dan 200 vestigingen van ruim 30 Nederlandse bibliotheken. De KB, de nationale bibliotheek van Nederland, onderzocht met steun van het SIDN Fonds de behoefte van Nederlandse bibliotheken naar veilige, gastvrije wifiverbindingen. Uit het onderzoek bleek niet alleen dat bibliotheken een meer maatschappelijke rol krijgen in de digitale wereld, maar ook dat bezoekers veilige en gebruiksvriendelijke digitale diensten van bibliotheken verwachten. De KB introduceerde naar aanleiding van het onderzoek bij alle Nederlandse bibliotheken publicroam.

De komende jaren moet publicroam verder groeien. Een van de doelen hierbij is dat in 2023 ruim 1.000 locaties in Nederland publicroam aanbieden, meldt Francissen. De komende periode wordt geïnvesteerd in het verder uitrollen van publicroam onder gemeenten, zorginstellingen, musea en andere openbare organisaties. Ook willen de oprichters hun focus verleggen naar andere landen, waaronder België, Duitsland en Zweden.

Petra Claessen, CEO van BTG en BTG Services: "Connectiviteit is van groot belang in onze digitale samenleving. Veilige wifi-netwerken spelen hierbij een belangrijke rol en dragen in belangrijke mate bij aan deze connectiviteit. publicroam is een sterk en belangrijk initiatief, onder meer dankzij het gebruiksvriendelijke karakter. Zo hoeven gebruikers zich slechts eenmaal aan te melden om op 700 locaties in Nederland toegang te verkrijgen tot veilige wifi-netwerken. Bedachtzaamheid waarop je wilt aansluiten, blijft in alle gevallen aan de orde."

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.