Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

‘Als je de groei van datacenters stopt, stop je ook de groei van de digitale economie’

11 aug 2022

Iedereen in Nederland gebruikt digitale diensten, maar niet iedereen beseft dat daar een hele digitale infrastructuur achter zit. Waaronder datacenters voor het hosten van processen en het verwerken en opslaan van data, zowel voor bedrijven als voor particulieren. Denk hierbij aan het hosten van websites en webshops, maar ook tools als WeTransfer, Google Docs of Microsoft 365. Ook de hele financiële wereld staat inmiddels grotendeels in datacenters, wat het mogelijk maakt dat je kan betalen met je pinpas. Datacenters worden daarom niet voor niets het fundament van de digitale economie genoemd.

Stijn Grove is managing director bij de Dutch Data Center Association (DDA), de brancheorganisatie van datacenters in Nederland. Na jarenlang werkzaam te zijn geweest bij internetproviders en leveranciers, maakte hij de stap naar de datacenter branche. Hier kwam hij steeds vaker in aanraking met brancheorganisaties, maar er was nog geen brancheorganisatie voor datacenters. Met dit idee in het achterhoofd begon hij in 2014 met 20 partijen de Dutch Data Center Association. Stijn Grove blikt terug op die tijd: “Ik begon met een paar uurtjes per week, maar inmiddels is de DDA uitgegroeid naar een club van 9 man sterk. En we verenigen nu zo’n 150 bedrijven in het datacenter-ecosysteem, een flinke groei.”

Duurzame, stabiele en gezonde groei
Stijn vervolgt zijn verhaal: “Eigenlijk is de opzet nog steeds hetzelfde. We hebben als missie om de sector duurzaam, stabiel en gezond verder te laten groeien. We zijn geen traditionele brancheorganisatie die zich alleen maar bezighoudt met public affairs of lobbywerk. We doen ook veel promotiewerk, bijvoorbeeld met events. We hebben inmiddels een grote conferentie met 1.200 personen in de Amsterdamse RAI die we zelf organiseren. In het najaar hebben we een conferentie over duurzaamheid met zo’n 500 personen. Daarnaast maakt en verspreidt het DDA zo’n 10 publicaties per jaar en we hebben een internationaal datacenterplatform opgezet. We zorgen ervoor dat de hele sector bij elkaar kan komen en elkaar kan ontmoeten.”

De Dutch Data Center Association heeft drie focusgebieden; energie & duurzaamheid, onderwijs & werkgelegenheid en economie & digitale hub.
“Klopt, we hebben hierbij altijd het streven gehad om focus te hebben met onze dossiers. Om daarmee zoveel mogelijk voor elkaar te krijgen en zo goed mogelijk met alle relevante partijen samen te werken. Als datacenter faciliteren we de onlinewereld, bedrijven zetten hun bedrijfskritische IT en data bij ons neer, maar wij zijn heel erg afhankelijk van de netwerken, de internet exchanges en de cloud providers. Het is goed om met veel partijen samen te werken, zo breed mogelijk, want digitalisering gaat in een hard tempo. We merken dat de algemene kennis van digitalisering in Nederland nog beperkt is, ook in Den Haag. Terwijl de samenleving stilvalt als het hele ‘online’ wegvalt. Het is erg belangrijk dat mensen beseffen dat het niet allemaal vanzelf gaat. Net als in andere sectoren is er handhaving, beleid, innovatie en Europese afstemming nodig. Daar is nog veel werk te doen.”

Op welke punten zou de regelgeving scherper mogen?
“Nederland is een vrij klein land en druk bevolkt, dus er moet slim worden geïnvesteerd. Als je circulariteit voor elkaar wilt krijgen heb je sturing nodig. Er moet gekeken worden naar waar warmtebronnen zich bevinden en waar een afnemer van deze warmte. Deze zou je bij elkaar moeten zetten, maar dit gebeurt in Nederland nog veel te weinig. Als je ergens een zwembad hebt en je kunt daar een warmtebron bij in de buurt plaatsen, dan betekent dit dat het zwembad geen gas meer nodig heeft voor het verwarmen van het zwembad. Zo kun je veel meer dingen beter plannen, maar dit gebeurt nog nauwelijks.”

Er zijn in Nederland relatief veel datacenters, dit maakt de rol van de DDA bijzonder. Hoe zien jullie dit?
“We proberen zaken constructief verder te brengen. We willen stabiel, gezond en duurzaam verder groeien. Daarin proberen wij de kennis bij alle stakeholders te vergroten, maar dit is best uitdagend. Een belangrijke rol is het uitleggen wat een datacenter is en wat we doen. Mensen begrijpen vaak nog niet echt wat een datacenter is en als je die basis niet hebt zijn vervolgstappen lastig. We worden nog vaak verantwoordelijk gehouden voor de data, terwijl een datacenter niet een bewerker of verwerker is van de data van onze klanten. Dat is juridisch en operationeel strikt gescheiden en aparte werelden. Daar gaat het al mis, men begrijpt niet hoe dit precies werkt.”

Stijn Grove

Stijn Grove

Werken jullie Europees samen om die kennis te vergroten?
“London is de grootste hub, Frankfurt de tweede en Amsterdam is derde in Europa. Overal in Europa zie je dezelfde uitdagingen. Er is een kennisuitdaging en een politieke uitdaging, omdat men nog te veel op korte termijn en in silo’s denkt. Hierdoor worden er geen slimme keuzes gemaakt en mist er samenhang. Ons grootste knelpunt is het gebrek aan concreet en toekomstbestendig beleid. Als je kijkt naar de feiten zijn we goed bezig als sector. Onze sector zorgt voor een betere concentratie van IT, waardoor er efficiënter met stroom kan worden omgegaan. De sector verbruikt relatief het meeste groene stroom in Nederland en de groei van stroom is de laatste tien jaar vrijwel geheel stabiel. Maar de media is heel negatief en dit komt met name door een gebrek aan kennis. Dit is gevaarlijk voor iedereen in Nederland, want juist met corona konden we door die goede infrastructuur door blijven werken, leren en contact houden met iedereen. Iets wat trouwens in veel landen van Europa een stuk minder was.”

Hyperscale datacenters
Stijn vervolgt: “Veel in het nieuws zijn hyperscales. Die zijn er omdat alle grote bedrijven gebruik maken van de cloud services die die bedrijven leveren. Verdeeld over dertien landen in Europa zijn er inmiddels dertig hyperscale datacenters gebouwd en er zijn er nog tien in aanbouw. Ierland, Denemarken en Duitsland zijn hierbij verreweg het grootst, maar Nederland met drie locaties doet redelijk gemiddeld mee. De groei in dit segment datacenters gaat ook het hardst. Als je de groei van deze datacenters stopt, heeft dit een negatief effect op de Nederlandse economie. Met de komst van 5G, onbeperkte databundels, 4K on demand en enorme groei van clouddiensten moet de digitale snelweg alleen maar worden verbreed. Als we het besef krijgen dat er een één-op-één-relatie is tussen groei in digitale diensten en groei in digitale infrastructuur, dan is dat al een hele stap voorwaarts.”

Gerelateerd nieuws