Kabinet verbiedt hergebruik van persoonsgegevens in overheidsdata

Het hergebruik van persoonsgegevens in overheidsdata wordt verboden. Het kabinet neemt hiermee een recent advies van de Autoriteit Persoonsgegevens over.

Het verbod is verwerkt in de wijziging van de Wet hergebruik van overheidsinformatie, meldt het ministerie van BZK op Digitaleoverheid.nl. Het doel van deze wetswijziging is dat overheidsorganisaties meer en vaker open data beschikbaar stellen. Deze gegevens kunnen vervolgens onder meer worden hergebruikt en voor onderzoeksdoeleinden worden ingezet. Het gaat hierbij specifiek om informatie die al openbaar is, en waarmee volgens het kabinet niet voorzichtig hoeft worden omgegaan.

Terughoudend met hergebruik van persoonsgegevens
Tegelijkertijd benadrukt het kabinet dat de overheid zeer terughoudend moet zijn met het hergebruik van persoonsgegevens in overheidsdata. Het kabinet verbiedt daarom in het gewijzigde wetsvoorstel het hergebruik van persoonsgegevens door overheden expliciet.

De AP adviseerde vorige week onder meer een dergelijk expliciet verbod op het hergebruik van persoonsgegevens op te nemen in het wetsvoorstel. Het ministerie van BZK meldt nu dat dit verbod door het kabinet al is verwerkt in het nieuwe conceptvoorstel. Dit concept ligt nu bij de Raad van State. Na advies van de Raad van State wordt het concept voorgelegd aan de Tweede Kamer.

Petra Claessen, CEO van BTG en BTG Services: "Het beschikbaar stellen van open data door overheidsorganisaties biedt interessante kansen en kan onder meer onderzoek ondersteunen. Het vinden van de juiste balans tussen het beschikbaar stellen van voldoende data en adequaat beschermen van de privacy van betrokkenen is hierbij van cruciaal belang. In het gewijzigde conceptvoorstel Wet hergebruik van overheidsinformatie is daarom het hergebruik van persoonsgegevens in overheidsdata expliciet verboden, in lijn met het advies van de Autoriteit Persoonsgegevens."

Geef een antwoord

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

  • Geen evenementen
  • Magazine

    BTG in Business - Voorjaar 2022
    Lees de laatste editie

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

    Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.