NCSC, DTC en CSIRT-DSP gaan samenwerken in centraal expertisecentrum

Het Nationaal Cybersecurity Centrum (NCSC), het Digital Trust Center (DTC) en het Cyber Security Incident Response Team voor digitale dienstverleners (CSIRT-DSP) bundelen hun krachten. De partijen gaan samenwerken in één centraal expertisecentrum en informatieknooppunt. Het bundelen van kennis en informatie rondom cybersecurity, wettelijke taken en dienstverlening bij grote incidenten vergroot de digitale weerbaarheid van Nederland.

Ministers Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) en Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat), waaronder deze cybersecurity-organisaties vallen, informeerden vandaag de Tweede Kamer over de uitkomsten van een verkenning naar samenwerking. De nieuwe instelling die ontstaat gaat alle organisaties in Nederland - groot of klein, publiek of privaat, vitaal en niet-vitaal - van passende informatie en kennis voorzien.

Verschillende doelgroepen
De drie overheidsinstellingen kennen dezelfde doelen, maar werken voor verschillende doelgroepen. Het NCSC heeft als primaire doelgroepen de vitale organisaties, zoals banken, energie- en telecomaanbieders, en de Rijksoverheid zelf. Het DTC is er voor het bedrijfsleven en het CSIRT-DSP voor digitale service providers. In 2024 gaan beide Cyber Security Incident Response Teams (NCSC en CSIRT-DSP) van de Rijksoverheid samen. In 2026 volgt de integratie van beide informatieknooppunten en expertisecentra (NCSC en DTC).

Minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid): “We leven ons leven steeds meer online en dat hebben criminelen ook door. Daarnaast maakt ook de huidige situatie in de wereld, met een oorlog aan de oostflank van Europa, dit actueler dan ooit: onze digitale weerbaarheid om cyberaanvallen af te weren moet omhoog. Het is daarom belangrijk dat we versnippering in de aanpak hiervan tussen organisaties tegengaan. Daarom komt er straks één organisatie, onder de noemer van het NCSC, die hiermee aan de slag gaat. Zo bundelen we de krachten op het gebied van kennis, het delen van informatie en kunde wanneer het toch misgaat.”

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat): “We merken allemaal hoe belangrijk digitale weerbaarheid is. Bijvoorbeeld als het internet het niet doet door een cyberaanval, daardoor de winkels leeg zijn of zelfs industriële productie uitvalt. Overal zijn digitale apparaten en systemen. Dat biedt kansen voor onze bedrijven en gemak voor consumenten, maar daarmee moet onze digitale weerbaarheid ook verbeteren. De Rijksoverheid heeft daarin ook een aandeel. Met kennisdeling, moderne wetgeving en expertise bij grootschalige incidenten. Daarom is het goed dat we met één organisatie helderheid creëren en bijdragen aan onze digitale slagkracht.”

Efficiënter en effectiever
Met het creëren van één organisatie wil de Rijksoverheid haar cybersecuritycapaciteit efficiënter en effectiever inzetten. Deze nieuwe organisatie fungeert dan als nationaal expertisecentrum, informatieknooppunt en nationaal Computer Security Incident Response Team (CSIRT). De bundeling van krachten zorgt ook voor een efficiëntieslag op het gebied van gezamenlijke bedrijfsvoering, huisvesting en ICT.

Petra Claessen, CEO van BTG en BTG Services: “Het bedrijfsleven is in belangrijke mate afhankelijk van digitale middelen en internet. Digitale veiligheid is dan ook van cruciaal belang om bedrijven optimaal te laten presteren. Zo kunnen cyberincidenten de bedrijfsvoering in gevaar brengen, toeleveringsketens verstoren en het imago van bedrijven ernstig aantasten. Op dit vlak zijn in Nederland drie overheidsorganisaties actief, die verschillende doelgroepen van informatie voorzien. Het bundelen van de krachten van het NCSC, DTC en CSIRT-DSP maakt onder meer het bundelen van kennis, uitwisselen van informatie en vergroten van de slagkracht mogelijk. Een belangrijke stap!”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.