BTG pleit voor meer ruimte op 5G-net voor private netwerken met slimme toepassingen

Meer ruimte op het 5G-net voor lokale, private netwerken voor slimme toepassingen. Hiervoor pleit BTG in een artikel op Stadszaken. Petra Claessen en Antoine van der Sijs van dé brancheorganisatie voor ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers waarschuwen in het artikel dat het gros van de bandbreedte nu naar landelijke internetproviders gaan, maar zij onvoldoende garantie bieden voor intelligentie toepassingen.

Hulpdiensten zoals de politie, lokale en landelijke overheden, evenals bedrijven maken in toenemende mate gebruik van 'kritische diensten'. Denk hierbij aan slimme camerasystemen en drones. Deze zijn steeds meer afhankelijk van stabiele, veilige internetverbindingen via mobiele 5G-netwerken. Valt een verbinding weg? Dan kunnen de gevolgen voor gebruikers van de toepassingen groot en nadelig zijn. Deze toepassingen zijn voor het functioneren van slimme steden niet alleen leuk, maar hard nodig, stellen Claessen en Van der Sijs in het artikel.

Frequentieveiling
In het tweede kwartaal staat de veiling van een deel van de bandbreedte op het 3,5 gigahertz 5G-netwerk op de planning. Deze band is door de Europese Unie aangewezen als '5G-pioneersband'. Met deze veiling komt 100 megahertz beschikbaar voor private netwerken. Telecomaanbieders krijgen drie keer zo veel capaciteit tot hun beschikking. Claessen en Van der Sijs waarschuwen dat private netwerken juist nodig zijn voor gebruikers van kritische slimme toepassingen die niet afhankelijk willen zijn van landelijke operators.

"Hierdoor lopen we als Nederland achter. In buurlanden wordt al veel meer ingezet op private netwerken. Op sommige plekken red je het niet met 100 megahertz", zegt Van der Sijs tegen Stadszaken. Denk hierbij aan Schiphol, de Rotterdamse Haven en grote stadscentra.

Lees het volledige artikel op Stadszaken.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.