Inspectie: Ziekenhuizen moeten meer doen tegen ICT-storingen

Ziekenhuizen moeten meer doen om ICT-storingen te voorkomen, en bij ICT-storingen de impact voor patiënten te verkleinen. Dit meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Alle ziekenhuizen moeten uiterlijk eind 2023 aan NEN 7510 voldoen.
De IGJ stelde vragen aan veertien ziekenhuizen waar een grote ICT-storing heeft plaatsgevonden. Uit de resultaten trekt de IGJ verschillende lessen, die het in een factsheet op een rij zet.

De ziekenhuizen onderzochten de storingen zelf. Door naar de uitkomsten te vragen, kan de inspectie de rode draden zien. Een van de lessen gaat over het oefenen voor verschillende soorten crises. Alle ziekenhuizen waren het erover eens dat dat belangrijk is. De ziekenhuizen die dat hadden gedaan gaven aan daarvan te hebben geprofiteerd. En die het niet of te weinig hadden gedaan ervoeren er de negatieve gevolgen van.

Bij 12 van de 14 storingen hadden de technische problemen flinke gevolgen voor de zorg. Volgens de rapportages van de ziekenhuizen liep geen enkele patiënt aantoonbaar gezondheidsschade op door de storing. De inspectie heeft daar ook geen aanwijzingen voor.

Maar dat neemt niet weg dat de gevolgen voor de patiënten groot waren. Zo konden de zorgverleners niet meer bij het elektronisch patiëntendossier. En bij 10 storingen moest de spoedeisende hulp dicht. Ook stelden 10 ziekenhuizen operaties uit. De ziekenhuizen betrokken de patiënten zelf niet bij de evaluatie van de storing. Dat kan wat betreft de inspectie beter, omdat de ziekenhuizen ook van hen kunnen leren.

Deadline voor informatiebeveiliging
Voor informatiebeveiliging bestaat voor ziekenhuizen (en andere zorgorganisaties) een wettelijke norm, de NEN 7510. Die gaat deels over de continuïteit van informatiesystemen, dus wat je doet om ICT-storingen te voorkomen. Nog lang niet alle ziekenhuizen voldoen aan deze norm. De inspectie stelt daar nu een deadline voor. Uiterlijk eind 2023 moeten alle ziekenhuizen aan de norm NEN 7510 voldoen.

De ziekenhuizen kunnen een aantal dingen van elkaar leren als het gaat om ICT-storingen. In een factsheet heeft de inspectie de lessen en eigen aanbevelingen op een rij gezet. Ook is daarin meer informatie te vinden over de oorzaak en gevolgen van de storingen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.