Doreen Bogdan-Martin benoemd tot secretaris-generaal van de ITU

De lidstaten van de International Telecommunication Union (ITU) kiezen de Amerikaanse Doreen Bogdan-Martin als de volgende secretaris-generaal van de organisatie. Bogdan-Martin is de eerste vrouw die leidinggeeft aan de ITU, die in 1865 werd opgericht en sinds 1947 een gespecialiseerd agentschap van de Verenigde Naties is. De lidstaten verkiezen Bogdan-Martin boven de Rus en rivaal-kandidaat Rashid Ismailov, die werd gesteund door Rusland. Bogdan-Martin volgt de Chinees Houlin Zhao op, die deze functie sinds 2014 bekleedt, wanneer haar ambtstermijn op 1 januari 2023 begint.

De verkiezing vond plaats tijdens de Gevolmachtigde Conferentie van de ITU (PP-22) in het Roemeense Boekarest. Vertegenwoordigers van de lidstaten stemden tijdens de ochtendsessie van de vergadering. Bogdan-Martin won de positie met 139 stemmen, van de 172 uitgebrachte stemmen.

'Sterke en stabiele basis voor groei'
"Of het nu de kinderen van vandaag zijn of de kinderen van onze kinderen, we moeten hen een sterke en stabiele basis voor groei bieden", zegt Bogdan-Martin. “De wereld staat voor grote uitdagingen: escalerende conflicten, een klimaatcrisis, voedselzekerheid, genderongelijkheid en 2,7 miljard mensen zonder toegang tot internet. Ik geloof dat wij, de ITU en onze leden, een kans hebben om een transformerende bijdrage te leveren. Continue innovatie kan en zal een belangrijke factor zijn om het oplossen van veel van deze problemen te vereenvoudigen."

Bogdan-Martin bekleedt al meer dan twee decennia leidinggevende posities in het internationale telecommunicatiebeleid. Gedurende haar carrière bracht ze innovatieve en visionaire partnerschappen tot stand met de particuliere sector, het maatschappelijk middenveld en andere agentschappen van de Verenigde Naties om digitale inclusie en connectiviteit te versnellen. Bogdan-Martin begint op 1 januari 2023 aan haar termijn van vier jaar als secretaris-generaal van de ITU.

De gekozen secretaris-generaal zegt toe 'door te gaan met het stimuleren van deze instelling om innovatief en steeds relevanter te zijn voor onze lidstaten, en ons allemaal beter te positioneren voor het omarmen van de digitale omgeving en boeken van vooruitgang bij het bereiken van de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling en het verbinden van de niet-verbondenen.'

Inclusieve digitale ontwikkeling
Bogdan-Martin is door de regering van haar land goedgekeurd als kandidaat om de digitale toekomst inclusief en toegankelijk te maken voor iedereen, vooral in ontwikkelingslanden. De Amerikaanse president Joe Biden zegt in een verklaring van 20 september waarin hij haar kandidatuur steunde: “Ms. Bogdan-Martin beschikt over de integriteit, ervaring en visie die nodig zijn voor het transformeren van het digitale landschap."

Als hoofdarchitect van het ontwikkelingswerk van de ITU in de afgelopen jaren legde Bogdan-Martin de nadruk op de noodzaak van digitale transformatie voor het bereiken van economische welvaart, het scheppen van banen, de ontwikkeling van vaardigheden, gendergelijkheid en sociaaleconomische inclusie, en voor het opbouwen van circulaire economieën, terugdringen van klimaatimpact en redden van levens. Haar huidige termijn als directeur van ITU's Telecommunication Development Bureau loopt af op 31 december 2022.

In haar nieuwe functie wil Bogdan-Martin de ITU naar een nieuw tijdperk leiden van wereldwijde en regionale partnerships. Ook stelt zij dat de organisatie 'moet evolueren en soms breken met oude manieren' om relevant te blijven.

De andere topleiders van de ITU kiezen
Op de Gevolmachtigde Conferentie van de ITU kiezen de lidstaten ook kandidaten voor de functies van plaatsvervangend secretaris-generaal, directeur van het Radiocommunicatiebureau, directeur van het Telecommunicatiestandaardisatiebureau en directeur van het Telecommunicatie-ontwikkelingsbureau.

De stemming voor het hogere leiderschap van de ITU wordt gevolgd door verkiezingen voor de 12-koppige Radio Regulations Board en voor regionaal toegewezen plaatsen in de ITU Raad, die 48 zetels telt. De ITU Raad bestuurt tussen de vierjaarlijkse Plenipotentiary Conferences.

Petra Claessen, CEO van BTG en BTG Services: “BTG feliciteert Doreen Bogdan-Martin met haar benoeming tot secretaris-generaal van de ITU. Hiermee is Bodgan-Martin de eerste vrouw die leidinggeeft aan de ITU, wat een belangrijke mijlpaal is. In haar nieuwe functie wil Bodgan-Martin de ITU blijven stimuleren innovatief te zijn en zijn relevantie te vergroten voor lidstaten, hen beter te positioneren voor het omarmen van de digitale omgeving en het boeken van vooruitgang bij het bereiken van de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling en het verbinden van de niet-verbondenen. Ook wil Bodgan-Martin inzetten op internationale en regionale partnerships.”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.