Kabinet presenteert Nederlandse cybersecuritystrategie 2022-2028

Het kabinet presenteert de Nederlandse cybersecuritystrategie 2022-2028. Bij de strategie hoort ook een actieplan met concrete acties om Nederland digitaal veiliger te maken. Onderdeel hiervan is onderdeel het versterken van het stelsel rondom digitale veiligheid.

De Nederlandse cybersecuritystrategie 2022-2028 is gepresenteerd door minister Yesilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid en coördinerend bewindspersoon cybersecurity) in samenwerking met minister Mickey Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) en staatssecretaris Alexandra Van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitalisering). Minister Yesilgöz-Zegerius: “De digitale dreiging neemt fors toe waarbij criminelen en vijandige staten onze belangen bedreigen zoals de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid concludeert. Daarom is nu actie nodig om onze digitale weerbaarheid te verhogen, het stelsel te versterken en de dreiging aan te pakken. Alleen dan zijn we als Nederland in staat om op een veilige manier de economische en maatschappelijke kansen van digitalisering te verzilveren, en tegelijkertijd onze veiligheid en publieke waarden te beschermen. Nederland is een van de meest gedigitaliseerde landen ter wereld. We werken digitaal, winkelen digitaal en ontmoeten elkaar digitaal. Digitale systemen vormen het ‘zenuwstelsel’ van onze maatschappij Daarom moeten we deze systemen beschermen en zorgen dat we voorbereid zijn als er toch iets mis gaat.”

Economische kansen
Minister Adriaansens: “Digitale weerbaarheid is echt belangrijk en dat ervaren we allemaal. Bijvoorbeeld als door een cyberaanval het internet niet werkt, daardoor schappen in winkels niet zijn gevuld of zelfs industriële productie uitvalt. Dat vraagt in deze tijden om een overheid die actief bijdraagt aan onze digitale slagkracht. Immers, cyberveilige digitale apparaten en systemen zijn niet alleen noodzakelijk, maar bieden ook economische kansen voor onze bedrijven en gemak voor consumenten."

Staatssecretaris Van Huffelen: “Veiligheid en vertrouwen zijn in de digitale wereld, net zoals in de fysieke wereld, een absolute randvoorwaarde. Stevige wet- en regelgeving en toezicht moeten ons helpen de digitale wereld veiliger te maken. De hele overheid moet hierin voorop lopen en samenwerken met een netwerk van publiek en private partners”.

Strategie
De veiligheid in de digitale wereld blijft nog ver achter bij die in de fysieke wereld. Wie een auto koopt, weet dat die aan allerlei veiligheids- en kwaliteitseisen voldoet. En de koper weet precies wat van hem of haar verwacht wordt om die auto veilig te kunnen en mogen besturen; een rijbewijs, geen alcohol, jaarlijkse APK-keuringen. Het kabinet wil dat deze zekerheid ook gebruikelijk wordt voor de digitale veiligheid.

In de Nederlandse cybersecuritystrategie beschrijft het kabinet haar visie op de digitale samenleving en de rol van de overheid, bedrijven en burgers daarin. Daarnaast staan in het actieplan concrete acties voor een digitaal veilige samenleving. Om de visie te realiseren zijn doelen geformuleerd langs vier pijlers. Ten eerste het verhogen van de digitale weerbaarheid van de overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties. De tweede pijler omvat het bieden van veilige en innovatieve digitale producten en diensten in ons land. Ten derde gaat het om het tegengaan van digitale dreigingen van staten en criminelen. De laatste pijler is voldoende cybersecurityspecialisten, onderwijs over digitale veiligheid en digitale weerbaarheid van burgers.

Stelsel rondom digitale veiligheid versterken
Om deze doelen te bereiken wordt het stelsel rondom digitale veiligheid versterkt. Het samenvoegen van het Nationaal Cybersecurity Centrum, Digital Trust Center en het Cyber Security Incident Response Team for Digital Service Providers tot één nationale cybersecurityautoriteit is hiervan onderdeel. Daarnaast werkt het kabinet aan wet- en regelgeving die helder en toetsbaar is, waarmee de vrijblijvendheid voor het treffen van maatregelen verleden tijd wil maken. Eisen voor veilige hardware en software worden in Europees verband gesteld. Daarnaast moet er meer zicht komen op dreigingen.

Petra Claessen, CEO van BTG en BTG Services: "Voor het optimaal presteren van het Nederlandse bedrijfsleven is digitale veiligheid van cruciaal belang. De Nederlandse cybersecuritystrategie 2022-2028 geeft hieraan invulling en omvat concrete acties op dit vlak. Denk daarbij aan het samenvoegen van het NCSC, DTC en CSIRP-DSP tot één nationale cybersecurityautoriteit, maar ook aan heldere en toetsbare wet- en regelgeving. Zo tillen we de digitale veiligheid van het Nederlandse bedrijfsleven en de maatschappij naar een hoger niveau."

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.