EU omarmt USB-C als Europese standaard voor oplaadadapters

USB-C wordt in Europese Unie (EU) de officiële standaard voor oplaadadapters. De Europese Raad is deze week akkoord gegaan met deze standaard, nadat in de zomer al een voorlopig akkoord werd bereikt.

Het gaat concreet om een richtlijn waarmee USB-C de standaardaansluiting wordt voor het opladen van een brede reeks apparaten. Deze variëren van smartphones, tablets en e-readers tot koptelefoons, draadloze muizen en toetsenborden. Denk echter ook aan digitale camera's en GPS-systemen. Voor sommige kleine apparaten zijn uitzonderingen, waarvan smartwatches een voorbeeld zijn. Deze apparaten zouden te klein zijn voor een USB-C-aansluiting.

Twee jaar de tijd voor aanpassen van apparaten
Fabrikanten van de meeste apparaten krijgen twee jaar de tijd om hun apparaten aan te passen. Een uitzondering zijn laptops, die eveneens onder de nieuwe richtlijn vallen. Zij krijgen veertig maanden de tijd voor het realiseren van een USB-C poort voor opladen. Dat betekent in de praktijk dat laptops vanaf grofweg begin 2016 voorzien moeten zijn van een USB-C-oplaadpoort.

Dat een universele standaard voor oplaadadapters op komst is is al langer bekend; de richtlijn is al ruim tien jaar in ontwikkeling. In eerste instantie zette de EU hierbij in op zelfregulering. Toen dit echter onvoldoende vruchten bleek af te werpen is gewerkt aan een verplichte standaard.

Draadloos opladen
Voor draadloos opladen zijn op dit moment nog geen standaarden beschikbaar. De Europese Raad kondigt echter wel aan dat de Europese Commissie ook hierbij kijkt naar interoperabiliteit.

Petra Claessen, CEO van BTG en BTG Services: "Een universele oplaadpoort biedt veel gebruiksgemak. Zo hebben zakelijke gebruikers minder opladers nodig voor het opladen van al hun apparaten. Dit is onder meer op reis en onderweg uiteraard prettig. Belangrijk is echter ook dat de oplaadstandaard het milieu ontlast. zo zijn minder opladers nodig en verdwijnen opladers minder snel ongebruikt in een lade."

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.