6G krijgt steeds meer aandacht binnen het bedrijfsleven

Nu 5G-diensten in veel landen normaal geworden zijn, zoeken bedrijven steeds vaker naar opties voor de volgende generatie mobiele technologie: 6G. Volgens de Filing Analytics-database van data- en analysebedrijf GlobalData is het aantal vermeldingen van '6G' in bedrijfsaanvragen in 2022 met 32 procent gestegen, vergeleken met 2019. De eerste 6G-netwerken worden rond 2030 verwacht.

"De lancering van 5G-services heeft ertoe geleid dat steeds meer bedrijven op zoek zijn naar de volgende stap, door meer te investeren in onderzoek en ontwikkeling (R&D) om ervoor te zorgen dat ze klaar zijn voor de volgende golf van technologische ontwikkeling. Bedrijven experimenteren met technologieën zoals Open Radio Access Network (RAN) die van fundamenteel belang zullen zijn als 6G tegen 2030 moet worden gelanceerd", zegt Misa Singh, Business Fundamentals Analyst bij GlobalData.

6G-ontwikkeling
De ontwikkeling van 6G wordt naar verwachting beïnvloed door verschillende sectoren en gedreven door de vraag naar autonetwerken, het Internet of Things (IoT), zelfrijdende auto’s, slimme steden en satellieten met een lage baan om de aarde. Bovendien voorspelt het analysebedrijf dat de overgang naar hogere communicatiestandaarden en gebruiksscenario's zoals intelligent persoonlijk voordeel, sensor-naar-AI-fusie een stimulans is voor de ontwikkeling van functionele producten met on-the-fly configuratie en productgamificatie.

GlobalData identificeert aan de hand van zijn Filing Analytics-database meerdere bedrijven die met 'Beyond 5G' en '6G' actief zijn:

 • Altice Labs kijkt naar 'Beyond 5G' architecturale mogelijkheden in de THz-band via allianties voor toekomstige draadloze backhaul, terwijl Tower Semiconductor USA autosensoren wil integreren als geavanceerde veiligheidssystemen voor autonome voertuigen.
 • Bedrijven zoals Himachal Futuristic Communications kijken naar investeringen in een '6G Taskforce' om verschillende aspecten van 6G te bestuderen. Denk hierbij aan nieuwe golfvormen en ontwerpoverwegingen. Voor de realisatie van nieuwe use-cases zoals holografische aanwezigheid, tactiel internet, realistische haptiek en cyberfysieke systemen, bekijkt Himachal Futuristic Communications operaties over de 100 GHz-spectrumband, convergentie van terrestrische en satellietcommunicatie, mensgericht netwerk en ontwerpoverwegingen.
 • Bedrijven overwegen samenwerkingen met andere bedrijven en onderwijsinstellingen voor de ontwikkeling van 6G-diensten. Zo bespreekt Reliance Industries de samenwerking tussen JIO en een Finse universiteit, terwijl Tech Mahindra samenwerkt met een Europese overheid. Ook is Nokia benoemd tot projectleider voor Hexa-X, het vlaggenschip 6G-initiatief van de Europese Commissie voor onderzoek naar de opkomende generatie draadloze netwerken.
 • Amplitech Group voert R&D uit naar het combineren van cellulaire en satelliet 5G/6G-subsystemen, terwijl PCTEL werkt aan integratie met Smarteq-antennes voor het creëren van een groter antenneportfolio voor 6G-biedingen. Intelligent Labs Nippon Telegraph and Telephone Corp werkt samen met Fujitsu, NEC en Nokia aan 6G-projecten.

In beginfase
"Veel van de use-cases die werden verwacht en alom werden gehyped voor 5G voor de onderneming - zoals autonome voertuigen, AR/VR voor training en productonderhoud, geautomatiseerde constructie en productie, controle van vloten van robots en drones en hypernauwkeurige locatieservices - bevinden zich in de beginfase", stelt Kathryn Weldon, Principal Analyst in GlobalData's Enterprise Technology and Services Group voegt toe. "Zij zullen veel beter realiseerbaar zijn met de lagere latentie en hogere bandbreedte van 6G, verwacht tegen 2030."

Petra Claessen, CEO van BTG en BTG Services: "Hoewel Nederland nog volop bezig is met de uitrol van 5G, is het belangrijk nu alvast vooruit te kijken naar innovaties van de toekomst. 6G is hiervan een goed voorbeeld, waarvan de eerste netwerken in 2030 worden verwacht. Het is goed om te zien dat bedrijven nu al de volgende stap onderzoeken en inzetten op R&D ter voorbereiding op toekomstige ontwikkelingen."

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.