Zowel in dun- als dichtbevolkte gebieden is glasvezel nog niet altijd beschikbaar

De beschikbaarheid van glasvezel is ongelijkmatig verdeeld over Nederland. Zowel in dunbevolkte gebieden - zoals Zeeland, noordoost-Groningen en het zuiden van Limburg - als in de dichtbevolkte Randstad nog veel postcodegebieden niet over een glasvezelnetwerk beschikken.

Dat blijkt uit de elk kwartaal gepubliceerde Telecommonitor van toezichthouder ACM. Aan het rapport is een interactieve glasvezelkaart toegevoegd om inzicht te geven in de beschikbaarheid van glasvezel. “De glasvezelkaart laat per postcodegebied zien waar glasvezel ligt", licht ACM-bestuurslid Manon Leijten toe. "Zo kan iedereen goed volgen hoe het uitrollen van glasvezel over het land verloopt. Dat proces gaat gestaag door, en het aantal actieve aansluitingen blijft ook groeien. Dat is een welkome ontwikkeling gezien het almaar groeiende dataverbruik.”

Omdat het aanleggen van een glasvezelnetwerk hoge investeringen vergt, zijn dunbevolkte gebieden vaak minder interessant voor netwerkbedrijven. In dichtbevolkte gebieden liggen vaak juist al meerdere netwerken (koper, kabel) die met upgrades (zoals naar Docsis 3.0 en 3.1 voor kabel) vaak al hoge snelheden en veel capaciteit bieden. Omdat de vraag naar hogere datasnelheden en meer capaciteit blijft toenemen, zal de Randstad de komende jaren interessanter worden, gezien de hoge dichtheid van zowel consumenten als bedrijven. De ervaring leert ook dat de eerste aanbieder de beste concurrentiepositie heeft, aldus de ACM.

Aantal glasvezelaansluitingen groeit
Nederland telde in het tweede kwartaal 5 miljoen glasvezelaansluitingen. Dat is 300.000 meer dan in het eerste kwartaal van dit jaar. KPN was goed voor 65 en 70 procent van de nieuwe aansluitingen, terwijl Delta Fiber 15 tot 20 procent van de aansluitingen voor rekening nam. Het marktaandeel van Open Dutch Fiber - dat in het tweede kwartaal glasvezelaanbieder E-Fiber overnam - stijgt naar 5 tot 10 procent. Het komt slechts incidenteel voor dat op een adres twee glasvezelaansluitingen gerealiseerd worden. In de regel wordt elk gebied door slechts één partij verglaasd.

In het tweede kwartaal waren er bijna 2,3 miljoen glasvezelaansluitingen in gebruik (via een abonnement), wat neerkomt op een groei van 79.000. Daarnaast waren er nog 5,8 miljoen aansluitingen op koper, waarvan er ruim 2,3 miljoen in gebruik zijn. Dit staat gelijk aan een daling van 90.000. Van de bijna 8 miljoen kabelaansluitingen waren er 3,9 miljoen in gebruik, 20.000 minder dan een kwartaal eerder.

Mobiel en vast dataverbruik
Het mobiele dataverbruik bedroeg in het tweede kwartaal 403 miljoen gigabyte, ofwel 15 procent meer dan het kwartaal ervoor. Dat komt deels doordat er meer IoT-devices komen, zoals slimme rookmelders, alarmsystemen en slimme energiemeters. Het gebruik van simkaarten voor zulke toepassingen steeg met 570.000 tot meer dan 14 miljoen. Het mobiele dataverbruik stijgt ook door de verschuiving naar spraak- en tekstapps die met internetdata werken. Steeds meer mensen bellen of sms'en niet meer en kiezen voor een mobiel abonnement met alleen internet (data only): daarvan waren er 895.000 in Q2, 20.000 meer dan in het eerste kwartaal.

Die verschuiving blijkt ook uit het gebruik van mobiele telefoondiensten. Het aantal mobiele belminuten is in het tweede kwartaal 9 procent gedaald naar 10,4 miljard, terwijl het aantal sms-berichten 5 procent zakte naar 577 miljoen. Het aantal mobiele abonnementen bedroeg in het tweede kwartaal 21,3 miljoen.

Vaste netwerken
De verschuiving naar data is eveneens terug te zien op vaste netwerken, stelt de Telecommonitor. Er waren in het tweede kwartaal 4,9 miljoen abonnementen voor vaste telefonie, 84.000 minder dan in het eerste kwartaal. Het aantal belminuten via een vaste lijn daalde 11 procent tot 1,5 miljard.

Via kabelnetwerken worden de meeste televisieaansluitingen afgenomen: bijna 4 miljoen, ongeveer gelijk aan het voorgaande kwartaal. Het aantal televisieaansluitingen op glasvezel is met 45.000 gestegen naar 1,7 miljoen, terwijl het op koper is gedaald met 77.000 tot 1,4 miljoen.

Petra Claessen, CEO van BTG en BTG Services: "Glasvezelverbindingen bieden toegang tot snel internet, wat in onze steeds digitalere samenleving van groeiend belang is. Zo werken steeds meer mensen thuis of onderweg, waarbij glasvezelnetwerken hen toegang kunnen bieden tot de data en applicaties die zij hierbij nodig hebben. De toegang tot snel internet is in heel Nederland van belang, ook in dunbevolkte gebieden. Dit blijft dan ook een aandachtspunt."

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.