Agentschap Telecom gaat Rijksinspectie Digitale Infrastructuur heten

Het Agentschap Telecom is vanaf 1 januari 2023 actief onder een nieuwe naam: de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur. De huidige taken blijven behouden, waarbij de dienst extra gaat investeren in de digitale veiligheid van Nederland.

Dit meldt het Agentschap Telecom aan AG Connect. De nieuwe naam geeft de activiteiten van de organisatie beter weer. Zo investeert het agentschap meer in toezichtstaken, die intensiever worden. Dit komt onder meer door de digitalisering van de maatschappij, wat nieuwe kwetsbaarheden en risico's met zich meebrengt. Dit zet volgens de organisatie de maatschappelijke belangen en publieke waarden onder druk.

Ook moet de overheid volgens het agentschap grip krijgen op de volledige digitale infrastructuur. Dit vraagt om een sterke Rijksinspectie die het geheel overziet, zowel kansen als risico's tijdig signaleert en waar nodig kan ingrijpen.

Digitale veiligheid
De focus van de vernieuwde organisatie breidt uit. Zo investeert de toezichthouder in de digitale veiligheid van Nederland. Dit betekent in de praktijk dat er meer aandacht komt voor betrouwbare netwerken, slimme apparaten en veilig gebruik van internet. De nieuwe naam en focus worden vandaag gepresenteerd aan minister Micky Adriaanse van Economische Zaken en Klimaat.

Petra Claessen, CEO van BTG en BTG Services: "De maatschappij is door onder meer digitalisering volop in beweging. Het is dan ook belangrijk dat toezichthouders als het Agentschap Telecom hiermee meebewegen. Dit doet de toezichthouder onder meer met focus op de digitale veiligheid van Nederland. De nieuwe naam Rijksinspectie Digitale Infrastructuur weerspiegelt dit."

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.