Negen op de tien managers verwachten meer investeringen in duurzaamheid

87% van de bedrijfsleiders verwacht de komende twee jaar meer te investeren in de duurzaamheid van hun organisatie. Klanten zijn de belangrijkste stakeholdergroep die organisaties onder druk zet om te investeren of actie te ondernemen op het gebied van duurzaamheidskwesties (80%), gevolgd door investeerders (60%) en regelgevers (55%).

Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Gartner. Het onderzoek is uitgevoerd in juni en juli 2022 onder 221 respondenten in Noord-Amerika, Europa en Azië/Pacific. De respondenten waren leidinggevenden in directeursrollen of hoger binnen organisaties met een ondernemingsbrede jaaromzet van ten minste $ 250 miljoen voor het fiscale jaar 2021, die momenteel bezig zijn met duurzaamheidsgerelateerde activiteiten.

Duurzaamheid beschermt tegen disruptie
"Duurzaamheid stelt bedrijven in staat om met disruptie om te gaan", zegt Kristin Moyer, Distinguished VP Analyst bij de marktonderzoeker. “Economische onzekerheid, geopolitieke conflicten en escalerende materiaal- en energiekosten dwingen bedrijven om alle vormen van uitgaven opnieuw onder de loep te nemen. Deze focus op 'essentialisme', in combinatie met de toenemende wens van belanghebbenden om vooruitgang te zien op het gebied van milieu-, sociale en governance (ESG)-doelen, creëert nieuwe kansen voor organisaties om te groeien en tegelijkertijd de kosten en risico's te verminderen.”

Uit het onderzoek blijkt dat 86% van de bedrijfsleiders duurzaamheid ziet als een investering die hun organisatie beschermt tegen verstoringen. Bovendien geeft 83% aan dat de activiteiten van hun duurzaamheidsprogramma zowel op korte als op lange termijn directe waarde creëert voor hun organisatie. 80% stelt dat duurzaamheid hun organisatie hielp bij het optimaliseren en verlagen van de kosten.

"Directieleiders realiseren zowel operationele als supply chain-besparingen door hun duurzaamheidsprogramma's", aldus Moyer. "Dit soort 'twee voor één'-combinaties, waarbij investeringen in duurzaamheid een bedrijfsdoel zoals kostenoptimalisatie ondersteunen, vergroten de impact van het programma aanzienlijk door het creëren van een vicieuze cirkel."

Duurzaamheid stimuleert groei en innovatie
Duurzaamheid kan ook nieuwe waardecreatie en zakelijke groeimogelijkheden mogelijk maken. Zevenenvijftig procent van de bedrijfsleiders meldt dat het duurzaamheidsprogramma voor ondernemingen sterk verband houdt met de resultaten van de business. 42% van de respondenten maakt gebruik van hun duurzaamheidsactiviteiten voor het stimuleren van innovatie, differentiatie en bedrijfsgroei door middel van duurzame producten.

"Investeren in duurzaamheid kan productdifferentiatie ondersteunen, maar wees op uw hoede voor greenwashing-risico's - er zijn geen afsnijroutes naar duurzame groei", aldus Moyer. “Focus op productkenmerken die belangrijk zijn voor klanten en hoe deze prioriteiten de aankoopbeslissingen bepalen. Duurzaamheid kan, bekeken door een strategische lens, een zonnestraal zijn voor bedrijven in moeilijke marktomstandigheden.”

‘Voordelen voor bedrijven zijn zeer divers’
Petra Claessen, CEO van BTG en BTG Services: "Het klimaat vraagt de aandacht van ons allemaal. Het is dan ook goed om te zien dat nagenoeg alle managers verwachten komend jaar meer in duurzaamheid te investeren. De voordelen voor bedrijven zijn zeer divers en gaan verder dan het ontlasten van het milieu. Denk daarbij aan het realiseren van groeikansen, kostenreducties en -optimalisaties, het ondersteunen van de productdifferentiatie en beschermen van de business tegen disrupties. Vanuit BTG zetten we actief in op het vergroten van duurzaamheid. Zo ondertekenden we onlangs nog een manifest van de Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering voor een integrale aanpak voor duurzame digitalisering."

Meer informatie is voor klanten van Gartner beschikbaar in '2022 Sustainability Survey: Use Sustainability to Drive Value and Mitigate Disruption'.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.