Ericsson: Meer dan een miljard 5G-abonnementen voor het einde van het jaar

Het aantal 5G-abonnementen wereldwijd ligt op koers om eind dit jaar de grens van één miljard te doorbreken. Het aantal stijgt de komende jaren verder tot vijf miljard 5G-abonnementen in 2028. Dit ondanks de huidige economische uitdagingen in veel delen van de wereld.

Dit voorspelt BTG-partner Ericsson in de november 2022-editie van het Ericsson Mobility Report. Fixed Wireless Access (FWA), het draadloze alternatief voor bedrade breedbandconnectiviteit voor bedrijven en huishoudens, is een belangrijke use case voor 5G. Zeker in regio's waar veel gebieden nog niet over breedbandconnectiviteit beschikken. Ericsson voorspelt dat het aantal FWA-verbindingen de komende jaren sneller groeit dan verwacht.

Meer dan 300 miljoen FWA-verbindingen eind 2028
De groei is onder meer te danken aan versnelde FWA-plannen in India en verwachte groei in andere opkomende markten. FWA groeit tot 2028 naar verwachting op jaarbasis van 19%. Het aantal FWA-verbindingen wereldwijd doorbreekt eind 2028 de grens van 300 miljoen stuks, verwacht Ericsson.

Meer dan driekwart van de ondervraagde communicatie service providers (CSP's) bieden momenteel FWA-diensten aan. Bijna een derde biedt FWA via 5G aan, ten opzichte van een vijfde een jaar geleden. Bijna 40% van de nieuwe 5G-FWA-lanceringen in de afgelopen twaalf maanden vond plaats in opkomende markten.

110 miljoen nieuwe 5G-abonnementen
Als we inzoomen op 5G-technologie blijkt dat in de periode juli tot en met september 2022 110 miljoen nieuwe 5G-abonnementen zijn afgesloten. Het totaal aantal komt hiermee uit op grofweg 870 miljoen stuks. Het aantal 5G-abonnees doorbreekt naar verwachting nog dit jaar de grens van een miljard. Dit is twee jaar sneller dan 4G deed na zijn lancering. Onder meer de tijdige beschikbaar van 5G-apparaten van meerdere vendoren draagt hieraan bij, evenals snel dalende prijzen en China's omvangrijke vroege omarming van 5G.

Noord-Amerika en Noordoost-Azië laten sterke groei zien in het aantal 5G-abonnementen. 35% van de markt is in deze regio's voor het einde van 2022 voorzien van 5G, verwacht Ericsson. Wereldwijd hebben zo'n 230 CSP's inmiddels 5G-diensten gelanceerd. Daarnaast zijn ruim 700 5G-smartphonemodellen aangekondigd of gelanceerd.

Grens van vijf miljard eind 2028 doorbroken
Ericsson verwacht dat het aantal 5G-abonnementen wereldwijd voor het einde van 2028 de grens van vijf miljard doorbreekt. Op dat moment zou 5G goed zijn voor 55% van alle abonnementen. In datzelfde jaar beschikt naar verwachting 85% van de wereldbevolking over 5G, terwijl 5G-netwerken naar verwachting 70% van het mobiele verkeer afhandelen en goed zijn voor alle groei in verkeer.

Fredrik Jejdling, Executive Vice President en Head of Networks, Ericsson: "Aanbieders van communicatiediensten blijven 5G inzetten en het momentum voor vaste draadloze toegang versnelt. Bovendien verdubbelt het dataverkeer van het wereldwijde mobiele netwerk praktisch elke twee jaar. Zoals beschreven in deze editie van het Ericsson Mobility Report, nemen serviceproviders maatregelen om de nieuwste generatie energie-efficiënte radiohardware en -software in te zetten, het gebruik van hernieuwbare energiebronnen te vergroten en de infrastructuur van de locatie intelligent te beheren om de impact op het milieu te verminderen.”

Ook het aantal 4G-abonnementen blijft stijgen
Ook het aantal 4G-abonnementen blijft overigens vooralsnog stijgen. Tussen juli en september 2021 zijn ongeveer 41 miljoen nieuwe 4G-abonnementen afgesloten. Het wereldwijde aantal 4G-abonnementen bereikt eind dit jaar naar verwachting zijn piek van ongeveer 5,2 miljard stuks.

Het totaal aantal mobiele abonnementen overstijgt eind 2022 naar verwachting de grens van 8,4 miljard stuks en eind 2028 de grens van 9,2 miljard stuks. Deze abonnementen zijn in de meeste gevallen afgesloten voor smartphones. Eind 2022 zijn naar verwachting 6,6 miljard smartphone-abonnementen actief, wat goed is voor 79% van alle smartphone-abonnementen.

Petra Claessen, CEO van BTG en BTG Services: "De nieuwste editie van het Ericsson Mobility Report laat zien dat de omarming van 5G-technologie gestaag voortzet en het aantal 5G-abonnees op koers ligt om nog dit jaar de grens van één miljard te doorbreken. Goed nieuws, want 5G-technologie biedt interessante nieuwe mogelijkheden en kansen voor bedrijven. Denk hierbij aan Internet of Things-, Smart City- en Smart Office-toepassingen die leunen op 5G-technologie, maar ook aan de hogere datasnelheden waarvan werknemers kunnen profiteren."

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.