Europese standaardisatiegroep voor quantum technologieën van start

CEN-CENELEC, de Europese standaardisatieorganisatie, richt een technische commissie op die standaarden voor quantum technologieën gaat schrijven. Hiermee kan onder andere een versnelling van de ontwikkeling van quantum computers worden gerealiseerd. NEN roept Nederlandse geïnteresseerde organisaties op om hieraan mee te werken.

De oprichting van de ‘Joint Technical Committee’ (JTC) door CEN-CENELEC is een resultaat van een Europees roadmap document die 85 experts hebben ontwikkeld voor de standaardisatie van quantum computing, quantum communicatie en quantum metrologie. De consensus visie in deze roadmap wordt binnenkort gepubliceerd en vormt tevens de basis voor een wetenschappelijk paper. Nederlandse deskundigen van startups Delft Circuits, QuiX Quantum en Orange Quantum Systems evenals onderzoeksinstituut TNO nemen het voortouw met het beschrijven van een lagenmodel voor een modulaire quantum computer. De door de vier partijen gemaakte conceptstandaard is goed opgelijnd met het productportfolio van deze Nederlandse bedrijven.

Ontwikkelingen versnellen
Met een quantum computer op basis van gestandaardiseerde modules wordt het probleem opgelost dat ieder zijn eigen onderdelen moet ontwikkelen. Onderzoekers kunnen zich daardoor meer richten op de ontwikkeling van echte innovaties. Het zorgt er tevens voor dat Nederlandse quantum computing-industrie makkelijker de mondiale markt kunnen bedienen. Een modulaire quantum computer zorgt voor een versnelling van ontwikkelingen.

Met het maken van het roadmap document sorteren Nederlandse experts voor op standaarden voor quantum technologieën. De volgende stap is het verder ontwikkelen en consolideren van wat er al is bereikt. Nederlandse belanghebbende organisaties kunnen zich aansluiten bij de organisaties, zodat ook hun functionele eisen aan hardware en software worden geborgd. Met de te ontwikkelen standaarden worden de interfaces tussen de verschillende lagen vastgelegd en interoperabiliteit van de lagen bereikt. Daarmee wordt een open architectuur voor quantum computers bewerkstelligd.

Ook standaarden voor quantum communicatie en metrologie
Naast quantum computing richt de Europese technische commissie zich ook op standaarden voor andere quantum technologieën, zoals quantum communicatie en quantum metrologie. Nederlandse organisaties en experts kunnen ook bij deze activiteiten van CEN-CENELEC aanhaken en zich hiervoor bij NEN melden.

Op 14 februari 2023 organiseert NEN samen met deelnemende partijen een informatiebijeenkomst in Delft, waarin onder meer wordt verteld over de visie op modulaire quantum computers, over wat al is bereikt en over de vervolgstappen. Tijdens de twee uur durende informatiebijeenkomst wordt het volledige scala aan quantum technologieën behandeld. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Aanmelden kan hier.

Petra Claessen, CEO van BTG en BTG Services: "Quantum computing brengt geheel nieuwe mogelijk met zich mee en creëert veel nieuwe kansen. Onder meer voor bedrijven die innovaties op het gebied van quantum computing ontwikkelen. In een conceptstandaard presenteert CEN-CENELEC een lagenmodel voor een modulaire quantum computer. Een modulaire aanpak voorkomt dat meerdere partijen het wiel opnieuw moeten uitvinden, zodat partijen zich volledig kunnen toespitsen op het ontwikkelen van innovaties. BTG onderschrijft dan ook de oproep van NEN en roept belanghebbende partners mee te werken aan deze conceptstandaard."

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.