Meer dan een miljoen nieuwe glasvezelaansluitingen in een jaar tijd

In het afgelopen jaar is een recordaantal van meer dan 1 miljoen nieuwe glasvezelaansluitingen gerealiseerd. 2022 was daarmee een absoluut recordjaar voor glasvezel in Nederland. Dat blijkt uit een inventarisatie van brancheorganisatie NLconnect. Niet eerder ging de uitrol van glasvezel zo snel als in dit jaar, wat goed nieuws is voor de beschikbaarheid van snel internet voor Nederlandse bedrijven en gebruikers.

Verschillende aannemers maakten de nieuwe aansluitingen naar woningen en bedrijven(terreinen), vooral in opdracht van Open Dutch Fiber/ E-Fiber, DELTA Fiber, Glaspoort en BTG-partner KPN. Ook kleinere spelers als GlasDraad, Kabelnoord, Rodin, Glasvezel Helmond en SKV verglaasden echter verder.

Ongekende versnelling
NLconnect vroeg voor haar jaaroverzicht data over de glasvezeluitrol op bij verschillende leden. NLconnect directeur Mathieu Andriessen: "We zien een ongekende versnelling, die mogelijk wordt gemaakt door de inspanningen van uiteenlopende spelers in de glasvezel-industrie. Supersnel en betrouwbaar internet wordt steeds belangrijker in ons leven en daarom investeert de markt sterk in glasvezel. Ook vervangt glasvezel straks de oude koperen DSL-lijn."

Omdat de eerste Fiber to the Home aansluitingen 20 jaar geleden werden gemaakt, publiceerde NLconnect begin dit jaar het jubileumboek ‘Van pionieren naar massale uitrol’. Daarin wordt beschreven hoe in twintig jaar ruim 4 miljoen woningen op glasvezel werden aangesloten. Dit jaar werd de grens van 5 miljoen FttH-aansluitingen al gepasseerd. In het huidige tempo kan Nederland dus binnen drie jaar vrijwel volledig verglaasd zijn.

Gigabit-dekking naar 97%
NLconnect schat in haar jaaroverzicht verder in dat zo’n 97% van de woonadressen in ons land inmiddels desgewenst kan beschikken over een abonnement met Gigabit-snelheid. Dit aantal is berekend door de glasvezelaansluitingen aan te vullen met adressen waar Gigabit alleen via coaxkabel beschikbaar is. Nederland is daarmee Europees koploper.

Petra Claessen, CEO van BTG en BTG Services: "De beschikbaarheid van snel en betrouwbaar internet is van groot belang voor het Nederlandse bedrijfsleven. Glasvezelverbindingen dragen hier in belangrijke mate aan bij. Het is dan ook goed nieuws dat het aantal glasvezelverbindingen in Nederland snel groeit, wat onder meer blijkt uit het recordaantal van meer dan een miljoen nieuwe glasvezelverbindingen in een jaar tijd. Glasvezel levert ook een grote bijdrage aan de beschikbaarheid van Gigabit-internet in Nederland; naar schatting beschikt 97% van alle woonadressen in ons land over Gigabit-internet."

Geef een antwoord

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.