Convenant voor lokale cybersecuritystrategie ondertekend

Een convenant over de gezamenlijke inzet voor meer digitale veiligheid op lokaal niveau is ondertekend door minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius van J&V, staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Digitalisering en VNG-voorzitter en burgemeester van Den Haag Jan van Zanen. Met het ondertekenen van het convenant is een eerste stap gezet naar een betere aanpak van digitale dreiging bij gemeenten. De komende perioden werken het Rijk en gemeenten samen om tot passende inhoudelijk oplossingen en de bijbehorende financiering te komen.

Het kabinet presenteerde onlangs de Nederlandse cybersecuritystrategie 2022-2028. Hierin staat onder meer de strategie en visie van het kabinet op de digitale samenleving evenals de rol van de overheid op het gebied van digitale veiligheid. VNG en G4 zijn door het Rijk nauw betrokken bij de totstandkoming van de strategie om meer aandacht te geven aan het lokale perspectief op digitale veiligheid.

Fundamentele uitdagingen
Het traject in combinatie met de praktijkervaring die G4 in de afgelopen jaren opdeed maken duidelijk dat er voor gemeenten een aantal fundamentele uitdagingen zijn waaraan zij gezamenlijk moeten werken:

 • De vertaling van het fysieke veiligheidsstelsel naar digitale veiligheid. Het gaat daarbij om duidelijke afspraken over de verantwoordelijkheden en bevoegdheden van het lokaal bestuur op digitale veiligheid.
 • Het situationeel beeld: een verbeterde informatiepositie waarmee gemeenten een beter beeld krijgen dreigingen, kwetsbaarheden en incidenten.
 • Structurele financiering voor het verhogen van de digitale veiligheid op lokaal niveau. Ook de uitvoering van de NLCS is hiervan onderdeel.

Petra Claessen, CEO van BTG en BTG Services: "De aanpak van digitale veiligheid op lokaal niveau is van groot belang. Gemeenten lopen op het gebied van digitale veiligheid tegen allerlei uitdagingen aan en kunnen steun vanuit de Rijksoverheid goed gebruiken. Samenwerking met het Rijk kan tot passende inhoudelijke oplossingen leiden en het digitale veiligheidsniveau van gemeenten naar een hoger niveau tillen."

Het bestuurlijk convenant digitale veiligheid gemeenten is hier beschikbaar.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.