Onderzeese datakabels kwetsbaar voor sabotage

Onderzeese datakabels die in Nederland aan lang komen zijn nauwelijks beveiligd en daardoor kwetsbaar voor sabotage. Dit terwijl de impact van sabotage groot is.

Techondernemer Alexander Klöpping en VVD-Europarlementariër Bart Groothuis spreken in gesprek met Op1 over een enorm risico. Klöpping ontdekte in de podcast 'Goed Verhaal’ dat sommige onderzeese datakabels slecht zijn beveiligd en je bij wijze van spreken gewoon kunt binnenlopen. De techondernemer wijst op de risico's, zeker na de aanslag op de Nord Stream-gaspijpleiding in september 2022. “Ons internet is superfysiek en -kwetsbaar. Vooralsnog hield niemand voor mogelijk dat iemand de kabels zou aanvallen, maar sinds Nord Stream zijn mensen daaraan gaan twijfelen”, zegt Klöpping in het gesprek met Op1.

Waarom test een land dat?
"Je kunt het saboteren, de Russen hebben een sabotageprogramma en ze hebben getest of ze zich als land af konden sluiten van het internet. Waarom test een land dat?", vraagt Groothuis zich af.

Petra Claessen, Vice-voorzitter BTG en boardmember BTG Service: "Het bedrijfsleven en onze maatschappij is in belangrijke mate afhankelijk van internetconnectiviteit. Voor deze connectiviteit zijn onderzeese datakabels van cruciaal belang. Het is dan ook goed dat er aandacht is voor de veiligheid van deze essentiële infrastructuur, zeker na de eerdere sabotage bij de Nord Stream-gaspijpleiding."

Geef een antwoord

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.