Nieuw centrum van NAVO ondersteunt bescherming van onderzeese datakabels

De NAVO richt de Critical Undersea Infrastructure Coordination Cell op zijn hoofdkantoor. Het centrum gaat advies leveren over het beveiligen van onderzeese infrastructuur van NAVO-lidstaten. Ook deelt het best practices met zowel militaire als civiele belanghebbenden.

Aanleiding voor het oprichten van de Critical Undersea Infrastructure Coordination Cell is de sabotage van de Nord Stream-leidingen in september. In reactie hierop voerden NAVO-bondgenoeten hun militaire aanwezigheid rondom kritieke infrastructuur op, onder meer via patrouilles met schepen en vliegtuigen. Ook zetten de NAVO en Europese Unie in januari een gezamenlijke task force op voor het beschermen van kritieke infrastructuur. "Het centrum faciliteert betrokkenheid van de industrie en brengt belangrijke militaire en civiele belanghebbenden bij elkaar", aldus Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO.

Betere coördinatie
De Duitse voormalig legerofficier en luitenant-generaal van de NAVO Hans-Werner Wiermann komt aan de leiding te staan van de Critical Undersea Infrastructure Coordination Cell. "Ik ben verheugd de leiding te nemen over de Critical Undersea Infrastructure Coordination Cell", aldus Wiermann. "Het maakt een betere coördinatie tussen belangrijke militaire en civiele belanghebbenden evenals de industrie mogelijk over een probleem dat van vitaal belang is voor onze veiligheid. Ik dank secretaris-generaal Stoltenberg voor zijn vertrouwen."

Petra Claessen, Vice-voorzitter BTG en boardmember BTG Service: "Onderzeese datakabels spelen een cruciale rol in de beschikbaarheid en kwaliteit van internet. Het gaat dan ook om kritieke infrastructuur, waarvan een adequate bescherming een topprioriteit is. De Critical Undersea Infrastructure Coordination Cell gaat een belangrijke rol spelen in het veilig houden van deze infrastructuur, onder meer door het delen van best practices en samenbrengen van belanghebbenden. Een belangrijke stap in het verbeteren van de veiligheid van onze digitale infrastructuur!"

Geef een antwoord

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.