Grote genderkloof in leidinggevende posities in de IT-sector

Een genderkloof is zichtbaar in het IT-leiderschap bij Nederlandse bedrijven. Slechts twee van de vijfentwintig AEX-bedrijven hebben een vrouw die eindverantwoordelijk is voor IT.

Dit blijkt uit onderzoek van Ordina, dat is uitgevoerd met het oog op internationale vrouwendag op 8 maart. In het onderzoek brengt Ordina de gendergelijkheid bij IT-eindverantwoordelijken bij op de AEX genoteerde bedrijven in kaart. De inventarisatie wijst op een grote genderkloof in leidinggevende posities in de IT binnen de sector. Zo is slechts acht procent van de IT-leidinggevenden vrouw, terwijl in Nederland zestien procent van de gehele populatie IT-werknemers vrouw is. Dit percentage ligt binnen Ordina zelf overigens op twintig procent, meldt het bedrijf.

Nog altijd ondervertegenwoordigd
Hoewel het aantal vrouwen in de IT-sector stijgt, laten de resultaten het onderzoek zien dat zij nog altijd ondervertegenwoordigd zijn in leidinggevende posities. Dit is niet alleen onrechtvaardig, maar het kan ook leiden tot een tekort aan talent. Bedrijven die gendergelijkheid bevorderen, kunnen profiteren van een grotere talentpool en een meer diverse en innovatieve sector.

Lizette Willemse, CHRO van de Ordina Group, benadrukt het belang van gendergelijkheid in de IT-sector: "We moeten meer vrouwen stimuleren om te kiezen voor een carrière in de IT en hen ondersteunen in hun ontwikkeling. Voor mij is dit een speerpunt binnen Ordina.”

Petra Claessen, Vice-voorzitter BTG en boardmember BTG Service: "Internationale vrouwendag is een goede gelegenheid om de noodzaak voor meer gendergelijkheid in de IT-sector te benadrukken. Want hoewel het goed nieuws is dat steeds meer vrouwen kiezen voor een carrière in de IT-sector, blijft het aantal vrouwelijke leidinggevenden in de branche nog altijd achter. Een gemiste kans, aangezien een divers management grote toegevoegde waarde kan opleveren. BTG roept bedrijven dan ook op werk te maken van het diversifiëren van hun managementteam."

Geef een antwoord

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.