Raad van de EU akkoord met wetgeving rondom IRIS2-satellietnetwerk

De Raad van de Europese Unie (EU) is akkoord met nieuwe wetgeving die de weg vrijmaakt voor het Infrastructure for Resilience, Interconnectivity and Security by Satellite (IRIS2) project. Dit moet leiden tot veilige Europese satellietnetwerk voor communicatiediensten. Voor het project is een budget van 2,4 miljard euro beschikbaar.

Het IRIS2-netwerk moet zodra het is afgerond dekking bieden in de volledige EU en diverse strategische gebieden. Denk daarbij aan delen van het arctische gebied en Afrika. Het netwerk moet diverse toepassingen ondersteunen, waaronder het beschermen van kritieke infrastructuur, surveillance en crisismanagement. Het systeem is gebaseerd op quantumcryptografie met het oog op veiligheid. Deze vorm van cryptografie moet ook bestand zijn tegen quantum computers, die fors meer rekenkracht bieden en traditionele cryptografie hierdoor relatief snel kunnen breken.

Soevereine, autonome en veilige connectiviteitsinfrastructuur
Het Europees Parlement en EU-lidstaten bereikte eind vorig jaar al overeenstemming over het Union Secure Connectivity Programme 2023-2027, dat is gericht op de lancering van het IRIS-netwerk. Met IRIS2 wil de EU een soevereine, autonome en veilige connectiviteitsinfrastructuur realiseren. Dit moet onder meer de toenemende vraag naar connectiviteit ondersteunen. Zo moet het satellietnetwerk helpen bij het beschikbaar maken van snel breedbandinternet in de volledige EU.

Daarnaast moet IRIS2 veilige, autonome, betrouwbare en kosteneffectieve satellietcommunicatie ondersteunen voor overheidsgebruikers. De EU wil dat de infrastructuur onder meer kritieke infrastructuur, surveillance en crisismanagement ondersteunt, maar ook toepassingen die van kritiek belang zijn voor de economie, het milieu, veiligheid en defensie.

Digitale transformatie concurrerender maken
"Veilige en efficiënte connectiviteit gaat een sleutelrol spelen in de digitale transformatie van Europa en ons concurrerender maken. Via dit programma gaat de EU een voortrekkersrol spelen op het gebied van veilige satellietcommunicatie, zoals nu het geval is met Galileo voor satellietnavigatie en met Copernicus voor aardobservatie", zei Margrethe Vestager, Executive Vice-President for a Europe Fit for the Digital Age, eerder over het netwerk.

Petra Claessen, Vice-voorzitter BTG en boardmember BTG Service: "Met IRIS2 krijgt de EU de beschikking over een veilig Europees satellietnetwerk voor communicatiediensten. Belangrijk, want zo bouwen we onze afhankelijkheid van niet-Europese infrastructuur af en ondersteunen we de toenemende vraag naar connectiviteit. Ook interessant is de mogelijkheid in de volledige EU snelle breedbandconnectiviteit te bieden, ook in regio's waar dit nu nog niet beschikbaar is. Het satellietnetwerk biedt hiermee relevante kansen voor zowel het bedrijfsleven, werknemers, overheden als de maatschappij."

Geef een antwoord

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.