ASML en TU Eindhoven breiden samenwerking uit met nieuw onderzoeksgebouw

De Technische Universiteit Eindhoven en ASML gaan samenwerken aan een onderzoeksprogramma. Ook bouwen ze een nieuwe ASML-onderzoeksfaciliteit op de TU/e-campus, inclusief een cleanroom. Met de realisatie van de beoogde faciliteit is een geschatte investering van enkele honderden miljoenen euro’s gemoeid. Het is de bedoeling dat de nieuwe faciliteit ruimte biedt aan meer dan vijfhonderd onderzoekers, waaronder enkele honderden medewerkers van ASML.
BTG is tijdens de NL Tech week die het van 12 tot en met 16 juni organiseert, op woensdag 14 juni te gast op de High Tech Campus . Het is een van de innovatiecentra en tech campussen die die week door heel het land worden bezocht. BTG organiseert met een aantal aangesloten branchepartijen en BTG-partners deze eerste editie van de NL Tech Week.

ASML en TU Eindhoven ondertekenden een tienjarige strategische roadmap voor onderzoek op het gebied van plasmafysica, kunstmatige intelligentie, mechatronica en halfgeleiderlithografie. In het nieuwe programma zullen jaarlijks tot 40 aio-posities worden gecreëerd, waarvoor de TU/e internationale wetenschappelijke talenten zal werven. ASML zal op zijn beurt zijn topingenieurs leveren als hybride docenten op deze gebieden en het aantal stageplaatsen verhogen. Deze aanpak is een uitbreiding van de bestaande samenwerking tussen de TU/e en ASML.

Nieuwe onderzoeksfaciliteit

Daarnaast kondigde ASML aan dat de TU/e bezig is met het verlenen van een langlopend leasecontract op de TU/e-campus, waar ASML in de komende jaren een nieuwe onderzoeksfaciliteit zal realiseren om zijn onderzoeksteam onder te brengen. De nieuwe faciliteit zal ook beschikken over gedeelde werkruimten, vergaderzalen, onderzoekslaboratoria en een cleanroom. De nieuwe cleanroom krijgt ook analytische en productieapparatuur in een open onderzoekslaboratorium dat ook beschikbaar is voor de TU/e, andere onderzoekscentra en industriële partners. Deze gezamenlijke cleanroomruimte moet synergie mogelijk maken tussen academische onderzoeksgebieden van wederzijds belang, zoals fotonica, quantum, nanomaterialen en chipfabricage.

Fundamentele wetenschap en industriële engineering

Jos Benschop, Senior Vice President Technology bij ASML: “Onze relatie met de Technische Universiteit Eindhoven gaat terug tot de begindagen van ASML. Onze samenwerking is gebaseerd op een gedeelde toewijding aan het creëren van zinvolle innovaties voor de maatschappij, door een brug te slaan tussen fundamentele wetenschap en industriële engineering. Deze volgende stap in ons partnerschap geeft vorm aan een mooiere toekomst voor de Brainport-regio.”

Robert-Jan Smits, voorzitter van het College van Bestuur van de Technische Universiteit Eindhoven:
“Samenwerking met de industrie zit in het DNA van de universiteit en is in lijn met onze strategie. Wij zijn een internationale topuniversiteit met sterke wortels in Brainport Eindhoven. We hebben een leidende positie in samenwerking met de industrie, die we verder willen uitbouwen. Het zal ons ook helpen toptalenten uit de hele wereld aan te trekken, wat van cruciaal belang is voor Brainport Eindhoven, Nederland en Europa.”

Geef een reactie

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.