G7 wil meer regelgeving rondom AI

Er komt extra regelgeving om de snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) in goede banen te leiden. Dit zijn de minister van de G7, een groep van zeven rijke landen, overeengekomen na een topoverleg in Japan.

De nieuwe regelgeving moeten onder meer intellectuele eigendomsrechten beschermen, transparantie bevorderen en desinformatie aanpakken. Tegelijkertijd willen de minister zeker stellen dat zij een 'open en stimulerende omgeving' blijven bieden voor AI.

De minister benadrukken dat het ieder land vrijstaat een eigen aanpak te omarmen wat betreft de regulering van AI. De verklaring die de ministers van de G7-landen nu echter presenteren is echter een belangrijke stap richting internationale regels. Eind mei komen de G7-landen opnieuw in Japan samen om verder te praten over regelgeving rondom AI.

Zorgen
Onder meer de snelle opmars van AI-technologie als generatieve chatbots zijn voor veel overheden aanleiding tot zorg. Denk daarbij om desinformatie die dergelijke technologie mogelijk verspreid, het gebrek aan transparantie over de werkwijze van modellen, maar ook het hergebruik van data voor het trainen van modellen zonder toestemming van de eigenaren.

Onlangs ondertekenden al ruim 27.000 mensen een open brief die oproept tot een pauze van zes maanden in de ontwikkeling van AI. De Franse minister van Digitale Transitie Jean-Noël Barrot zegt tegen Reuters echter dat het inlassen van een dergelijke pauze gene oplossing is. Barrot wil juist ruimte bieden voor innovatie, maar hieraan wel sturing geven.

Petra Claessen, Vice-Voorzitter BTG en Boardmember BTG Services: "AI ontwikkelt zich in een ongekend tempo. De technologie biedt grote kansen voor zowel het bedrijfsleven als de maatschappij, maar brengt ook risico's met zich mee. Het inperken van deze risico's is van belang om optimaal van de voordelen te kunnen profiteren, iets waarbij de juiste regelgeving een onmisbare rol geeft. De verklaring waarmee de G7-landen nu komen geeft een voorzet voor het opstellen van dergelijke regelgeving. Zo kunnen we de transparantie rondom AI verbeteren, het gebruik van de modellen in juiste banen leiden en zeker stellen dat snelle opkomst AI-technologie in goede banen wordt geleid."

Geef een reactie

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.