EU en Google bereiken akkoord over vrijwillige regels rondom AI

Eurocommissaris voor Interne Markt Thierry Breton en Google-topman Sundar Pichai zijn tot een initiële overeenkomst gekomen rondom de ontwikkeling van vrijwillige regels op het gebied van AI. De vrijwillige regels lopen vooruit op Europese regelgeving rondom de technologie, waaraan momenteel wordt gewerkt.

Het gaat om een zogeheten AI Pact, dat door Breton in een verklaring op social media wordt aangekondigd. "We verwachten dat technologie in Europa aan al onze regels voldoet, op het gebied van databescherming, online veiligheid en kunstmatige intelligentie. In Europa kan je niet kiezen. Ik ben verheugd dat Sundar Pichai dit erkent, en dat hij zich inzet voor het voldoen aan alle EU-regels", aldus Breton.

AI Act
Al langer werkt de EU aan de AI Act, waarvoor de Europese Commissie in 2021 een voorstel deed. Dit voorstel ligt momenteel bij het Europees Parlement, dat naar verwachting volgende maand hierover stemt. Ook de Europese Raad moet nog met het voorstel akkoord gaan.

De AI Act werkt weerstand op bij OpenAI, ontwikkelaar van ChatGPT. Topman Sam Altman stelt dat het huidige voorstel voor de AI Act zorgt voor 'overregulering' van AI, meldt Reuters. Ook waarschuwt Altman dat OpenAI de EU kan verlaten indien het niet kan voldoen aan de aanstormende AI-regelgeving. Hier is Altman overigens al op teruggekomen; in een tweet stelt Altman inmiddels dat OpenAI 'blij is hier te opereren en uiteraard geen plannen heeft om te vertrekken'.

De juiste balans
Petra Claessen, vice-voorzitter BTG en boardmember BTG Services: "AI is technologie die zich razendsnel ontwikkeld. De technologie biedt grote kansen, maar brengt ook risico's met zich mee. onder meer op het gebied van databescherming. Het is dan ook van belang dat we de juiste balans vinden tussen het reguleren van AI en ontwikkelingen op dat vlak, en het bieden van voldoende ruimte voor innovatie."

Geef een reactie

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.