Circulair x Digitaal – 6 juli

Amsterdam Smart City organiseert elke 8-10 werken demodagen. De demodagen zijn onderdeel van hun innovatieproces en bedoeld om de voortgang van de verschillende innovatieprojecten te stimuleren. Op dinsdag 6 juli heeft de demodag het thema Circulair & Digitaal, een interessant onderwerp voor BTG leden.

Deelname is gratis voor BTG leden, aanmelden kan hier.

Het programma:

14.00 – 14.20 uur         Inloop

14.00 – 14.20 uur         Welkom & intro

14.20 – 14.55 uur         Pitches

14.55 – 15.05 uur         Break

15.05 – 16.05 uur         Werksessies

De pitches:

Open the blackbox – Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI)

Artificial Intelligence, algoritmes, machine learning, allemaal voorbeelden van digitale technieken die steeds vaker een rol spelen in besluitvorming. Hoewel dit ons veel goeds kan brengen, stapelen de risico’s zich ook op. Deze technieken worden namelijk steeds complexer. Dat maakt het moeilijker om te beoordelen of geautomatiseerde besluiten juist zijn genomen, en doen wat ze moeten doen. Open the Blackbox zoekt naar manieren om grip te krijgen op dit proces. Vanuit indrukwekkende, persoonlijke verhalen over technologie en organisaties onderzoeken zij of die blackboxes te openen zijn. Zijn deze machtige technologieën te verenigen met onze democratische samenleving? Is dit wenselijk?

Innovatiepartners subsidie – gemeente Amsterdam

De coronacrisis heeft ons allemaal meer geraakt dan ons lief is. Naast de zware impact de economie, is ook het werken aan onze transitieopgaven bemoeilijkt. Om de regio in een keer een impuls te geven op beide gebieden, heeft de gemeente Amsterdam extra geld beschikbaar gesteld. Een mooie kans voor ons netwerk om financiering te krijgen voor de plannen waar we aan werken. De gemeente Amsterdam legt uit hoe.

Pontiflex

In de nabije toekomst moeten veel bruggen worden vervangen. Èn er komen in ons waterrijke en dichtbevolkte land ook veel nieuwe bruggen en andere infrastructurele verbindingen bij. Het milieu is erbij gebaat als die kortere verbindingen zorgen voor minder uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen, bijvoorbeeld omdat het fietsverkeer toeneemt ten koste van het gemotoriseerde verkeer. Nog beter is het als ook die verbindingen zelf het milieu minimale schade toebrengen. Ronald Smallenburg vertelt over duurzame modulaire fietsbruggen.

LEAP Circulair

We zijn met z’n allen steeds meer data aan het genereren, versturen en opslaan. Maar digitalisering – de virtuele wereld – is ook fysiek. Denk aan de duizenden dataservers (inmiddels ruim 160 voetbalvelden vol, in Nederland). Denk aan de devices in je zak. We kopen jaarlijks 43 miljoen nieuwe apparaten en gooien 64 kton hardware weg. Niet gek dat de milieu-impact van digitalisering stijgt, onder andere door het winnen van kritieke materialen die snel uitgeput raken. Binnen LEAP (Lower Energy Acceleration Program) Circulair, een initiatief van de Amsterdam Economic Board, bouwen we aan een toekomstbestendige ICT infrastructuur waarbij energie en circulariteit meegenomen worden in besluitvorming over aanschaf en gebruik van ICT hardware. Wij kunnen dat echter niet alleen, en hebben jouw hulp daarbij nodig!

De werksessies:

Werksessie Circulaire ICT – AMS Institute & Gemeente Amsterdam

De productie, aanschaf en gebruik van ICT apparatuur gebeurt veelal nog volgens het bekende lineaire model van ‘dozen schuiven’. Een manier om de transitie naar circulaire ICT te versnellen, is om eindgebruikers in staat te stellen hun hardware circulair te managen. Hoe kunnen we de circulariteit van ICT meten en sturen? Voor wie is dit belangrijk, welke data is daarvoor nodig en hoe komen we daar? We gaan graag met jullie aan de slag met als doel tot een schets te komen van een ideale monitor voor duurzame ICT.

Data, circulaire bruggen en materialenpaspoort – Provincie Noord-Holland

Het materialenpaspoort kan de circulaire bouw flink versnellen. Want met een materialenpaspoort weet je precies wat er vrij is gekomen of gaat komen uit een te slopen weg, brug of ander bouwwerk. Deze materialen kunnen vervolgens hoogwaardig ingezet worden in een nieuw ontwerp. Aan de hand van verschillende ervaringen met de Cruquiusbrug en de Bruggencampus Flevoland-Floriade gaan we met elkaar in gesprek over de uitdagingen en kansen.

Responsible IT en data – Hogeschool van Amsterdam

Het bouwen van een werkelijk verantwoord IT systeem omhelst veel verschillende aspecten. Van keuzes in de productie van de apparatuur waar mee gewerkt wordt en de energie die iets kost tot overwegingen op het gebied privacy en security en keuzes in de code die kunnen leiden tot ongewenste vooroordelen. Niet alle aspecten krijgen altijd evenveel aandacht, wat gevolgen heeft voor de transparantie en toegankelijkheid van de technieken. De centrale vraag is daarom: “Hoe kun je een werkelijk verantwoord IT systeem bouwen?”. Hier wil de Hogeschool van Amsterdam een voorzichtig antwoord op geven, om dat vervolgens samen met ons netwerk in de praktijk toe te passen en door te ontwikkelen.

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.