Nederland heeft een minister nodig die met name ICT-zaken in de portefeuille heeft. Dat is tenminste de mening van Bas Eenhoorn, digicommissaris en bekend lid van de politieke partij VVD. Hij pleit voor een dergelijk bewindspersoon in een interview met het zakendagblad Het Financieele Dagblad. Zijn oproep krijgt steun van onder andere de VVD. Eerder hebben diverse ICT-kopstukken een dergelijk pleidooi gehouden. Zo is de Branchevereniging Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) eveneens al enige jaren een grote pleitbezorger voor meer ICT-aandacht op kabinets- en parlementsniveau.
“Wij missen bij de Nederlandse overheid nog een duidelijke integrale visie op ICT in het bijzonder en een koestering van de ICT-sector in het algemeen”, zegt Jan van Alphen, voorzitter van de Branchevereniging Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG). Hij reageert daarmee op de oproep van Bas Eenhoorn, de digitale commissaris van Nederland, voor het instellen van een ICT-minister. Van Alphen: “Daar ben ik persoonlijk geen direct voorstander van: ICT moeten wij niet tot doel verheffen. ICT is geen doel op zich, maar dient een doel. Ik vind het overigens prima dat er een hoge functionaris is, zoals de CIO van de Rijksoverheid, die de ICT-kar trekt om over alle ministeries heen tot een integrale aanpak en visie te komen. Hiermee kan de overheid op achterstanden inlopen.”
De BTG-voorzitter wijst in dat verband naar voorbeelden in het buitenland: “Als je kijkt naar Singapore en Zuid-Korea, dan zie je dat de overheid daar al langer bezig is met een integrale aanpak als het gaat om investeren in ICT en de transitie naar een kenniseconomie. De Nederlandse overheid zou in dat verband een coördinerende rol kunnen spelen of het voortouw kunnen nemen in de discussie rond de disruptieve impact van ICT op organisaties en de ondernemerskansen die het schept. Die bereidheid is er wel bij de overheid, bijvoorbeeld bij de ministeries van Binnenlandse Zaken en Economische Zaken die heel duidelijk een nauwe dialoog nastreven met zowel de vraag- als de aanbodzijde van de ICT-markt. BTG participeert daar eveneens als partij in. De overheid zou overigens een scrum-achtige methodiek kunnen implementeren in die dialogen met organisaties in het algemeen en start-ups in het bijzonder. Daarmee zou het een en ander aanmerkelijk kunnen worden versneld en effectiever worden georganiseerd. BTG is uiteraard bereid om daar wederom een actieve rol in te spelen.”
ICT is te belangrijk om als onderwerp over diverse ministeries te worden verdeeld, stelt Bas Eenhoorn, de digitale commissaris van Nederland, een baan die het belang van Informatie en Communicatie Technologie voor Nederland moet benadrukken. Eenhoorn zegt in het FD-artikel dat het tijd is om een bewindspersoon aan te stellen met ‘crossdepartementale bevoegdheden’ met een budget van tenminste 800 miljoen euro per jaar, een bedrag dat bestaat uit 650 miljoen die nu al beschikbaar is bij de verschillende ministeries voor besteding aan de digitale infrastructuur. Daar bovenop acht de digitale commissaris minimaal een slordige 150 miljoen euro noodzakelijk. Eenhoorn verbindt daar wel een voorwaarde aan: “De bevoegdheden (van de ICT-minister, red.) moeten dan wel worden geaccepteerd. Dat is heel ongewoon in de Nederlandse verhoudingen. Daarom denk ik dat het verstandig is het ene niet te laten vallen voordat het andere werkt. Dus we zouden de digicommissaris in stand moeten houden en tegelijk de minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk maken voor ICT. Als blijkt dat het werkt, dan kan de digicommissaris vervallen en komt er een aparte minister voor ICT.” “Dit is on-Haags”, beseft Eenhoorn zich in het interview met Het Financieele Dagblad. “Maar langzamerhand vraag ik me af of het oude model nog wel werkt.” Volgens hem moet de bewuste minister ervoor zorgen dat ‘alle inwoners hun zaken met de overheid net zo gemakkelijk kunnen regelen als hun bankzaken en hun bestellingen bij webwinkels als Bol.com’. In andere landen, waaronder Afghanistan, België en Duitsland, is er reeds een bewindspersoon die als hoogste verantwoordelijke acteert als het gaat om ICT-gerelateerde (overheids)zaken.
De noodkreet van Bas Eenhoorn staat niet op zichzelf. In 2012 heeft Kees Verhoeven (Tweede Kamerlid voor D66) al aangedrongen op het bundelen van ICT-verantwoordelijkheden bij één ministerie. Voor een aparte ICT-minister vond Verhoeven het destijds echter nog ‘te vroeg’. De afgelopen drie jaar hebben tevens diverse kopstukken uit de vaderlandse ICT-industrie in meerdere publicaties van het ICT-managementblad ICT Update een lans gebroken voor de benoeming van een bewindspersoon die in het kabinet verregaande bevoegdheden zou moeten krijgen als het ging om ICT-gerelateerde zaken.
Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events
BTG in beeld en geluidOp de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.