Verslag expertsessie “Kritisch mobiel in essentiële bedrijfsprocessen” – 13 februari 2019

Op woensdag 13 februari werd in Nijkerk een bijeenkomst gehouden over het onderwerp kritische communicatie. De bijeenkomst werd georganiseerd door de BTG-expertgroep Kritische Mobiele Breedband Gebruikers (KMBG). In deze bijeenkomst kwamen vraag- en aanbodzijde bij elkaar, gecombineerd met trends en ontwikkelingen.

Petra Claessen heette iedereen van harte welkom en benadrukte de rol van belangenbehartiging door BTG namens de leden bij de overheid. Ze introduceerde Antoine van der Sijs, voorzitter van de expertgroep KMBG, als dagvoorzitter.

De eerste presentatie over kritische mobiele applicaties in de zorg werd gegeven door Martijn Zijlstra en Cor Hofstra van HPS-Solutions. HPS specialiseert zich in slimme communicatieoplossingen voor de zorg. Men hanteert het principe dat gebruikers niet geïnteresseerd zijn in techniek, maar uitsluitend en alleen in functionaliteit. Men sluit dan ook geen service levels af op technisch vlak, maar alleen op functioneel vlak. Benadrukt werd dat techniek vooral gebruikt moet worden waar het voor ontworpen is. Als voorbeeld werd hierbij genomen dat Voice over Wifi technisch mogelijk is, maar dat Wifi niet primair ontworpen is voor spraak. In de zorg is spraak nog steeds zeer belangrijk. Onder alle omstandigheden moet spraakcommunicatie goed functioneren en beschikken de gebruikte toestellen over PTT mogelijkheden en een noodknop voor de gebruiker.

Technisch werkt men naast private LTE ook nog veel met private GSM. In de meeste gevallen gaat het vooral over dekking en niet over capaciteit. Zo was er een voorbeeld waarbij wel 31 picocellen gebruikt worden, terwijl er maar enkele simultane gebruikers actief zijn. In de private LTE oplossingen wordt ook video geboden, maar ook die functie wordt in vergelijking met spraak maar incidenteel gebruikt. Heel bewust wordt er een separate bluetooth infrastructuur gebruikt voor de vele sensor toepassingen die men heeft. Bij de geboden oplossingen moet voldaan worden aan de brand-en ontruiming norm NEN 2575, die o.a. bepaalt dat op elk moment de locatie van de gebruiker bekend moet zijn.

Vervolgens was het woord aan Nico Hortensius van Priocom die zijn visie gaf op missiekritische communicatie over publieke netwerken. Men werkt nauw samen met T-Mobile als MVNO op hun netwerk. Push to Talk, Snelheid, Beschikbaarheid en Prioriteit bij calamiteiten zijn trefwoorden van hun integrale dienstverlening. De aangeboden service is net zoals bij HPS inclusief een eigen ruggedized smartphone die customized is voor de dienstverlening. Men levert meldkamer-achtige functionaliteiten en men is verantwoordelijk voor de gehele keten van dienstverlening. Het is de enige landelijk dekkende mission critical oplossing in de markt, hetgeen in de zaal vragen opriep over de concurrentie met C2000.

HIGH PERFORMANCE NETWORKING was het onderwerp van Mikko Uusitalo van de firma Ukkoverkot uit Finland. Het is een hoog gespecialiseerde firma met ca. 30 medewerkers. Zeker in het licht van de komende veiling van frequenties voor 5G en het al of niet beschikbaar stellen van dedicated spectrum voor private netwerken was dit een zeer interessant verhaal. Zoals bekend loopt Finland van oudsher op zeer veel vlakken voor in netwerktechnologie. De aanwezigheid van NOKIA is daar uiteraard niet vreemd aan. Reeds jaren geleden besloot de Finse overheid in de 450 Mhz en 2600 Mhz band spectrum ter beschikking te stellen voor privé netwerken. De Firma Ukkoverkot beschikt in de 2,6 Ghz  over 50 Mhz aan zogenaamd TDD spectrum. Het bijzondere aan TDD is dat per netwerk de up en download capaciteit getuned kan worden voor het specifieke gebruik en dat bijna alle verkochte smartphones deze band ondersteunen. Men heeft als klanten grote mijnbedrijven, havens, bosbouw,  spoorwegen, vliegvelden en ook het Finse Ministerie van Defensie. Men heeft reeds een 15 tal privé netwerken aangelegd in Finland en heeft de ambitie om ook in Nederland actief te worden als de overheid zou besluiten spectrum in de 3500 Mhz band ter beschikking te stellen voor privé netwerken. Men heeft een samenwerking met een Finse nationale operator voor roaming buiten het bereik van de private netwerken. Benadrukt werd dat men in feite nu al diensten kan leveren die over een paar jaar ook geleverd kunnen worden door 5G netwerken. Mikko deed een oproep aan potentiële partners in Nederland om zich bij hem te melden.

Mobiele toepassingen in de haven van Hamburg van het 5G Monarch EU programma was het onderwerp van Julie Bradford. Zij sprak namens het consortium dat dit project uitvoert. De haven van Hamburg en het stadscentrum van Turijn zijn de plaatsen waar de 5G showcases worden ingericht. In de haven zijn twee Nokia stations in de 700 Mhz band gerealiseerd die de 5G communicatie verzorgen naar een aantal applicaties. Er wordt gebruik gemaakt van network slicing en er is in hoge mate sprake van virtualisatie van functies. Met name de intelligente aansturing van stoplichten in de haven werd uiteengezet. Door 76 stoplichten te verbinden met het netwerk kan via software de flow van het verkeer worden beïnvloed. Plotselinge verkeersstromen in de haven door aanmeren van bijvoorbeeld cruiseschepen of bepaalde containerschepen kunnen zo op slimme wijze worden beïnvloed. Ook werd geëxperimenteerd met VR brillen en werd een sensornetwerk via 5G verbonden om de luchtkwaliteit  te meten. Men is op zoek naar de business cases van de diverse 5G toepassingen. De eerste resultaten wijzen erop dat de ROI positief kan zijn, maar dat het investeringsniveau wel omhoog moet.

Tot slot was het de beurt aan Dick Martens van Strict Consultancy die een interessante presentatie hield met de titel Migration to Flexibility. Na een overzicht van de ontwikkelingen in de mobiele communicatie van de laatste 20 jaar kwam hij op een innovatief voorstel om via een hybride oplossing kritische communicatie in de toekomst vorm te geven. Met de komst van de (tetra) 5G protocollen in de 3GPP releases van 14, 15 en 16 openen zich mogelijkheden om kritische communicatie processen veilig onder te brengen in publieke netwerken. Via MVNE en MVNO constructies kunnen speciale netwerken gemaakt worden die gebruik kunnen maken van alle beschikbare commerciële netwerken. Als het ene netwerk uitvalt kan het andere dynamisch de functies overnemen. Hierdoor zou bijvoorbeeld het C2000 netwerk overgenomen kunnen worden door gebruik te maken van alle aanwezige netwerken. Ook of misschien wel juist  bij OOV diensten groeit de behoefte aan veel (video) transportcapaciteit explosief. Ondanks “eigen” spectrum voor de OOV kan aan die massale behoefte aan capaciteit niet voldaan worden in eigen netwerken. Gebruik van publieke netwerken wordt een absolute noodzaak.

Kortom een zeer interessante, informatieve en levendige bijeenkomst van BTG.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

  • Geen evenementen
  • Magazine

    BTG in Business - Najaar 2022
    Lees de laatste editie

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

    Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.