KPN is de eerste partij die een datacentrum bouwt voor de rijksoverheid naar aanleiding van de recente aanbesteding hiervan. Het contract heeft een looptijd van tien jaar en kan vervolgens met twee keer vijf jaar worden verlengd.
De overheid besloot eerder – als onderdeel van het programma Compacte Rijksdienst – tot consolidatie van haar ruim zestig datacenters tot maximaal vijf overheidsdatacenters (ODC’s). ODC Noord is de eerste Europese aanbesteding waarbij een contract met een marktpartij aangegaan is. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) is de zelfstandig aanbestedende dienst. DUO heeft de opdracht voor ODC Noord gegund aan KPN.
Servers
KPN is verantwoordelijk voor de bouw van het ruim 2.600 vierkante meters tellende gebouw dat komt te staan in Westpoort, een industrieterrein nabij Groningen. Het nieuwe datacenter gaat ruimte bieden aan de servers van Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), de Rechtspraak, Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), Rijksdienst Wegverkeer (RDW), Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten (BPR), de provincie Groningen, de gemeente Groningen en de ministeries van Economische zaken, Landbouw en Innovatie en Onderwijs Cultuur en Wetenschap. Door de servers van deze partijen op één centrale plaats te huisvesten, realiseert ODC Noord volgens eigen zeggen een kostenbesparing en efficiencyvoordeel.
Migratie
‘De migratie van onze servers naar één datacentrum levert ons zowel financiële- als energiebesparingen op. Daarnaast is er sprake van een kwaliteitsverbetering, bijvoorbeeld door een hogere beschikbaarheid en een lager risico op dataverlies’, zegt Daniel Blok van DUO namens ODC Noord. KPN bouwt het datacentrum op duurzame wijze. Door een innovatief koelingsconcept kan onder bijna alle weersomstandigheden gebruik worden gemaakt van koeling met buitenlucht. Hierdoor wordt volgens Blok de CO2-uitstoot veel lager waardoor dit datacenter van KPN volgens hem met recht een ‘groen datacenter’ te noemen is. ‘Daarnaast maken we gebruik van nieuwe apparatuur, die het energieverbruik verder verlaagt. De eue-waarde van het nieuwe datacenter komt onder de 1,35, terwijl dit in onze bestaande situatie ongeveer 2 was. Een besparing van bijna 33 procent’, aldus Blok. Vanuit de overheid is besloten de komende jaren de ICT-voorzieningen efficiënter in te richten vanuit enkel centrale locaties. Met de bouw van ODC Noord biedt KPN de overheid een eerste stap in het centraliseren van deze gemeenschappelijke datacentervoorziening. Daarbij is de inrichting van het datacentrum volledig afgestemd op de behoefte van de deelnemers als het gaat om capaciteit en de de vraag naar energiezuinige installaties. De eerste paal van het datacenter gaat begin 2013 de grond in.