Rechter: Vodafone heeft netneutraliteit geschonden

VodafoneOperator Vodafone moet een door de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) in januari 2015 opgelegde boete alsnog betalen. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald in een door Vodafone tegen de ACM aangespannen beroepszaak. De operator had de financiële sanctie gekregen wegens ‘schending van de net neutraliteit’.

Aanbieders van internet mogen van de Nederlandse wet geen keuzes van consumenten beïnvloeden. Niet door blokkades van diensten, maar ook niet door verschillende tarieven te hanteren. Het idee achter netneutraliteit is immers dat alle data tegen dezelfde voorwaarden doorgegeven moeten worden. In Nederland is netneutraliteit wettelijk verankerd.

Een apart tarief rekenen voor diensten op het internet (tariefdifferentiatie) is in strijd met netneutraliteit. Dat bevestigt de rechtbank Rotterdam in een beroepszaak die Vodafone had aangespannen tegen een besluit van ACM uit januari 2015. De rechter volgt de analyse van ACM en houdt ook de boete van 200.000 euro volledig in stand.

Operator Vodafone bood abonnementen aan waarbij klanten met hun mobiele telefoon naar de betaalzender HBO konden kijken, waarbij er niet werd afgerekend voor het bijbehorende dataverbruik. Op die manier stuurde Vodafone zijn klanten in wat zij op internet doen. En dat mag niet volgens de regels van netneutraliteit.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.