iPhone 7 biedt sneller 4G op Nederlandse netwerken

Apple's nieuwe smartphones, de iPhone 7 en 7 Plus, maken hogere 4G-snelheden mogelijk. Behalve andere vernieuwingen hebben de toestellen ook een nieuwe 4G-modem aan boord. Daarmee zijn op Nederlandse netwerken hogere downloadsnelheden mogelijk tot 225 Megabit per seconde (Mbps).

iPhone 7

Wereldwijd 4G

De iPhone 7 en 7 Plus voor de Nederlandse markt ondersteunen maar liefst 23 LTE-banden die wereldwijd gebruikt worden. Daarmee is ook in veel andere landen binnen én buiten Europa een 4G-verbinding mogelijk. Op de site van Apple staat een overzicht van de ondersteunde LTE-banden en welke providers per land worden ondersteund. Voor Nederland zijn dit alle vier de grote providers, KPN, T-Mobile, Tele2 en Vodafone.

4G+ in NederlandiPhone 7 4G+

Een uitbreiding op 4G is het combineren van frequentieblokken ofwel bandbreedtes om tot hogere snelheden te komen. Dit heet ook wel 4G+ en maakt maximumsnelheden mogelijk op Nederlandse netwerken van 225 Mbps. Bij 'gewoon' 4G is dat 150 Mbps. Totdat 5G is gestandaardiseerd en uitgerold kan worden, zal 4G+ het snelste type netwerk zijn. Vodafone en KPN bieden hoofdzakelijk in grote steden al 4G+ aan. De iPhone 7 en 7 Plus kunnen de snelheid van die netwerken optimaal benutten.

iPhone 7 en oudere modellen

Vanaf de iPhone 5s en 5c zijn alle Apple-smartphones geschikt voor de Nederlandse 4G-netwerken. Ze kunnen echter niet allemaal de maximumsnelheid van 4G+ benutten. De 6 en 6 Plus ondersteunen het bundelen van frequenties, maar niet zoals dit op Nederlandse netwerken wordt toegepast. Daardoor halen ze maximaal 150 Mbps. Dit geldt ook voor de recente iPhone SE. De 6S en 6S Plus kunnen al wel 225 Mbps halen op Nederlandse netwerken, net als de nieuwe 7 en 7 Plus. Het theoretische maximum, afhankelijk van het netwerk, is echter 300 Mbps, terwijl dit bij de iPhone 7 en 7 Plus 450 Mbps is.

TheoriPhone 7ie versus praktijk

Om de maximumsnelheid op Nederlandse netwerken te halen is dus de nieuwe iPhone 7 (Plus) of voorganger 6S (Plus) nodig. Andere fabrikanten dan Apple bieden al langer smartphones die de snelheid van 225 Mbps ondersteunen. Hoewel dit een theoretisch maximum is, heeft 4G+ zeker voordelen. Door het combineren van bandbreedtes is de behaalde snelheid in de praktijk hoger dan bij 4G. Met de nieuwe iPhones komen er nog meer consumenten die van deze hogere snelheid kunnen profiteren en kan het dataverbruik nog sneller stijgen.

 

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.